Japan beloont Suriname

De minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Yldiz Pollack-Beighle en de niet-residerende Japanse ambassadeur Mitsuhiko Okada, hebben gisteren de Exchange of Notes ondertekend, welke aansluit op het economische en sociale programma van Japan. Japan heeft US-dollar 3.5 miljoen toegekend voor de aanschaf van apparatuur die een impuls zal geven aan de visserijsector. Suriname heeft tijdens de stemming in Brazilië op de vergadering van de International Whaling Commission (IWC), gestemd tegen het instellen van een waterreservaat voor walvissen in de wateren van Zuid- Amerika. Suriname steunde hiermee Japan, dat tegen een dergelijk reservaat is.

Mahinder Jogi, VHP-parlementariër, zegt desgevraagd dat alleen de zon voor niets opkomt. Voor hem is het logisch dat de US-dollar 3.5 miljoen als teken van dank is gegeven aan ons land. Ook de voormalige Nieuw Front regering heeft Japan altijd gesteund. Jogi beaamt dit en vertelt dat in het verleden ons land ook geld heeft ontvangen van Japan voor voornamelijk de visserijsector. Hij vertelt dat er voor- en te-genstanders zijn voor de jacht op walvissen en dat walvissenjacht heel populair is in Japan. Japan voert heftige oppositie, omdat het van mening is dat er geen noodzaak bestaat om walvissen te beschermen zolang er op een verantwoorde en duurzame manier wordt gejaagd.

Het is alom bekend dat Japan onder de mom van wetenschappelijke doeleinden, walvissen doodt en verhandelt. Japan wordt verweten dat het landen aan zijn kant probeert te krijgen door sociale programma’s aan te bieden en ontwikkelingsgelden te geven. Over de mogelijke gevolgen voor het steunen van Japan, zegt Jogi dat wij een soeverein land zijn en dat het absoluut niet kan dat andere landen ons land onder curatele stellen.

Jogi zegt geen mening te hebben over deze kwestie, omdat hij vindt dat wij als land niet in staat zijn om onze natuurreservaten en territoriale wateren te beschermen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles