Etnel ontstemd over ontvreemd geld SoZaVo

NPS-Parlementariër Patricia Etnel tevens lid van de vaste commissie Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), is ontstemd dat er weer geld, bestemd voor het uitbetalen van de algemene kinderbijslag, ontvreemd is bij de dienst Administratieve Uitbetalingen Sociale Voorzieningen (AUSV) van SoZaVo. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Enkele maanden terug zijn er ambtenaren in verzekering gesteld vanwege gelden die eerder zijn ontvreemd en eveneens bestemd waren voor de kinderbijslag. SoZaVo heeft in een bekendmaking ouders die nog kinderbijslag moeten ontvangen, om begrip gevraagd. Etnel gelooft dat het een opgezette zaak is van de regering. “Zodra ze weten dat ze de kinderbijslag niet zullen kunnen betalen, hoor je plotseling dat gelden zijn ontvreemd.”

De president heeft aangekondigd dat de kinderbijslag verhoogd wordt, terwijl hij volgens Etnel weet dat er geen geld is daarvoor. Als het geld er is, dan is een verhoging positief, maar dit lijkt op een misleidende actie door de regering om de uitbetaling van de kinderbijslag weer op de lange baan schuiven. Er ontbreekt transparant beleid. Zodra de datum van de uitbetaling nadert, horen we volgens Etnel kort daarvoor dat een groot som geld is buitgemaakt. Ouders die nog kinderbijslag tegoed hebben van de overheid, zullen geduld moeten betrachten.

Volgens Etnel heeft de huidige minister van SoZaVo, Cristien Polak, heeft reeds een onderzoek ingesteld bij de AUSV naar gelden die waren ontvreemd tijdens de periode van haar voorgangers Amafo en Dogojo. Nadat het onderzoek was afgerond, bleek dat het aan het oude betalingssysteem lag en werd besloten om te werken met een ander systeem. Echter blijkt nu dat er toch op gemakkelijke wijze geld gestolen wordt.

door Kimberley Fräser

 

More
articles