Nieuwe dc’s krijgen beheersgebieden formeel overhandigd

Humphrey Jeroe en Frederik Finisie die afgelopen weekend benoemd zijn tot districtscommissarissen (dc) voor respectievelijk Sipaliwini bestuursressort Boven-Suriname en het district Brokopondo, hebben vandaag formeel de protocollen van hun beheersgebieden overhandigd gekregen van de scheidende dc’s. Dit vond vandaag plaats in de vergaderzaal van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Jeroe heeft het werk overgenomen van Yvonne Pinas, die zich nu volledig gaat richten op het ressort Boven Saramacca, terwijl Finisie het overneemt van Kenya Pansa, die binnenkort benoemd zal worden tot dc in het bestuursressort Moengo.

Voor Pansa was het een eer om Brokopondo te dienen. ‘’Problemen oplossen gaat niet in één dag, maar ik denk wel dat district Brokopondo een beetje rustiger is geworden qua problemen die er waren”, zegt de dc op vragen van de pers. Zij gelooft dat haar opvolger de oplossingsmodellen voor de problemen verder ter hand zal nemen. Pansa geeft aan dat er geen reden is verbonden aan het feit dat Finisie van haar moet overnemen. Volgens haar ligt het aan de ontwikkelingsvisie van de regering om uitgezette plannen voor de gebieden beter te laten werken.

Over het nieuwe wetsvoorstel van het SBB, zegt Pansa dat men de hele tijd bezig is met de houtsector, omdat de wegen vooral de Afobakkaweg, in deplorabele staat verkeren. De trucks worden te zwaar beladen. Dit moet tot het verleden behoren.

“Het is geen anarchie, maar men dient zich aan de regels te houden”, stelt Pansa. Finisie zal vooral zich vooral inzetten om de illegale praktijken in de hout- en de goudsector tot het verleden te laten behoren.

“Voor zover ik weet, ga ik naar een ander bestuursressort”, merkte Pansa op. Zij gaat naar Marowijne met als standplaats Moengo. Volgens haar zal dat heel binnenkort gebeuren. Pansa deelt mee dat zij zich reeds heeft georiënteerd op Moengo. Ook zijn er gesprekken gevoerd met Freddy Daniel, die nu de scepter zwaait over het district. Echter kan ze nu niet aangeven wat ze specifiek zal aanpakken.

Pinas gaf aan dat de bewoners van het Matawai gebied teleurgesteld waren, omdat zij meer tijd doorbracht in Boven-Suriname, dat meer bewoners telt. Zij is blij dat ze terug mag naar de mensen en de plannen voor dat gebied kan voortzetten. Vooral het ontbreken van stromend water in de dorpen en de basiszorgverzekering, hadden haar aandacht. Jeroe doet geen beloftes, maar zal zich vooral inzetten voor de gezondheidszorg, het onderwijs en het milieu.

door Priscilla Kia

 

More
articles