Visumaanvraag Groot-Brittannië nu ook vanuit Paramaribo

Op initiatief van Amwed Jethu, honorair consul van Suriname in Groot Brittannië en gefinancierd door Staatsolie, zal het binnenkort mogelijk zijn om vanuit Paramaribo een visum voor Groot-Brittannië aan te vragen bij het VFS Global kantoor aan de Prins Hendrikstraat 14 te Paramaribo.

De visumaanvraagprocedure voor Groot-Brittannië voor Surinaamse paspoorthouders was de laatste jaren zeer omslachtig. Aanvragers moesten eerst naar Guyana afreizen voor het afgeven van  biometrische data en vervolgens na terugkeer in Suriname, moesten zij vaak wekenlang op hun paspoort wachten. Zeker voor oudere mensen en Surinaamse zakenlieden was het ongemakkelijk en tijdrovend om naar Guyana af te reizen. De interesse van Surinamers om naar Groot-Brittannië te reizen, is de laatste jaren met name door deze visumproblematiek, sterk afgenomen.

Op verzoek van vele Surinamers heeft honorair consul Amwed Jethu nu een oplossing kunnen vinden samen met de Managing Director & CEO van Staatsolie, Rudolf Elias en het bedrijf VFS Global, zodat de reis naar Guyana niet meer nodig is. VFS Global is het bedrijf dat eind 2017 door de Nederlandse overheid was ingehuurd om de Schengen visa aanvraagprocedure voor Surinamers die naar Nederland willen reizen, af te handelen.

VFS Global doet dit vanuit het VFS Visumaanvraag Centrum voor Nederland aan de Prins Hendrikstraat 14 te Paramaribo. VFS Global is ook door de Britse overheid ingehuurd om UK-visa aanvragen voor Surinamers af te handelen in Guyana. Om de UK-visa aanvraagprocedure vanuit Paramaribo mogelijk te maken, was de aanschaf van specifieke UK-biometrische apparatuur noodzakelijk. Staatsolie was bereid om een donatie van US-dollar 13.500 te doen om dit project te financieren.

Om een reactie gevraagd, zei Amwed Jethu: “Ten eerste dank aan de Managing Director & CEO van Staatsolie, de heer Rudolf Elias, die bereid geweest is om dit project te financieren. Groot-Brittannië is een belangrijk geopolitiek en zakenland en als gevolg van de Brexit, kunnen er interessante mogelijkheden zijn voor Surinamers om naar Groot-Brittannië af te reizen. Studenten, toeristen en zakenlieden zullen weer naar Groot-Brittannië willen, aangezien de visumaanvraagprocedure nu veel makkelijker is. Surinamers die naar Europa reizen, hoeven zich niet alleen maar op Nederland te focussen, ze kunnen zich nu ook richten op Groot-Brittannië.”

Reactie Rudolf Elias, Managing Director & CEO Staatsolie: “Wij zijn blij dat wij hier onderdeel van konden zijn. Bij Staatsolie geloven wij dat een van de voorwaarden voor ontwikkeling, het simplificeren van processen is. Het vereenvoudigen van de visumaanvraagprocedure, zal wegen open en/of makkelijker maken voor veel mensen. Wij dragen graag op deze manier bij aan de duurzame ontwikkeling van Suriname.”

Mr. Bernard Vijaykumar – Regional Head for the Americas, VFS Global, zei: “The new On-Demand Mobile Visa service (ODMV) in Paramaribo will redefine convenience for Suriname UK-bound travellers, who until now would need to travel to Guyana to have their biometrics captured. We are confident that this new service option will provide high levels of satisfaction and enhance the overall experience for the applicant. VFS Global would like to thank Staatsolie for their support and engagement in this project”.

More
articles