De richting die Suriname wil opgaan met het onderwijs, moet vastgelegd worden in een onderwijswet. Daarover is Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten (ALS) het helemaal eens. Echter hebben de bonden nooit zelf het initiatief genomen om deze wet in elkaar te zetten. “Wij gaan er vanuit dat er een apparaat is dat voldoende informatie heeft en de wet in orde kan maken. Maar vanuit deze plek zeg ik dat we met deskundigen aan tafel zullen gaan om het te bespreken”, gaf Valies afgelopen dinsdag in het programma ‘To the Point’ aan.
Valies is er zich bewust van dat onderwijs dynamisch is, maar zegt dat de hoofdaspecten in een wet vastgesteld moeten worden. De discussies over de hervorming van het onderwijssysteem worden al een tijdje gevoerd. Echter zijn de onderwijsbonden volgens Valies niet daarbij betrokken. Hij gaf aan dat er stilstand is op dat gebied. “Er is op de fouten gewezen. Er moet nu op een planmatige wijze gewerkt worden aan de hervorming. Er moet een fundamentele ombuiging van het beleid komen”, stelde Valies.
De regio streeft Suriname voorbij op onderwijsgebied. Niet alleen in het curriculum, maar ook in de resultaten. Deskundigen moeten bij elkaar komen om te praten over het onderwijs. De onderwijsminister Lillian Ferrier heeft de voornemens van het ministerie voorgelegd aan de onderwijsbonden, maar volgens Valies is er stilstand. Volgens hem zijn de bonden zich er bewust van dat niet alles gerealiseerd kan worden binnen een kort tijdsbestek. Hij is van mening dat alle beschikbare krachten gebundeld moeten worden om het onderwijs door te lichten en waar nodig opnieuw in te richten.
De onderwijsbonden zetten zich niet alleen in voor de financiële herwaardering, maar ook voor het onderwijs inhoudelijke. Verschillende problemen binnen het onderwijs zijn aan de minister voorgelegd, echter zonder resultaat. Hoewel het uitgangspunt van de overheid is dat het onderwijs prioriteit heeft, merkt Valies weinig hiervan. Zo hebben deskundigen mooie voorstellen gedaan voor het onderwijs waarmee niets is gedaan. Desondanks zullen de bonden gaan praten met deskundigen en de verschillende actoren binnen het onderwijs om te komen tot een voorstel dat vervat kan worden in een wet.
-door Priscilla Kia-