Aanpak illegaal vuil storten grote uitdaging

Illegaal vuil storten is een grote uitdaging voor de autoriteiten. Vuil wordt langs straten, in trenzen en op leegstaande percelen gedumpt. Ferlaino Krak, onderdirecteur Technische diensten van het directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Com-municatie, zegt dat het aanpakken van vuil dat illegaal wordt gedumpt, een grote uitdaging is. Hij geeft aan dat er vandaag wordt opgeruimd, maar de volgende dag wordt er opnieuw vuil gedumpt op dezelfde plaats. Volgens hem gaat het om een attitudeprobleem waarmee mensen te kampen hebben.
Krak vertelt dat hij samen met zijn staf al modellen heeft bedacht over hoe deze groep mensen aan te pakken. Hij voert aan dat enkele van de modellen al in werking zijn. De Milieupolitie is ook extra alert. Dankzij tips uit de gemeenschap treedt de Milieupolitie ook op. Zo worden er boetes gegeven aan de mensen die betrapt zijn op het illegaal storten van vuil. Ook hoopt het directoraat gebruik te kunnen maken van het Safe City Project door mensen te traceren via camerabeelden.
Krak legt uit dat de mensen die illegaal vuil dumpen, vaak genoeg het vuil niet in hun eigen buurt dumpen, maar naar andere buurten rijden. Hij kan zich niet voorstellen dat mensen hun buurt willen schoonhouden, maar die van anderen wel vervuilen.
Dichtbegroeide en openstaande terreinen worden vooral gebruik om vuil te dumpen. Krak geeft aan dat de eigenaren van de terreinen worden opgespoord om deze te onderhouden. Het is volgens de wet verplicht dat men zijn terrein(en) onderhoudt. Een ander probleem is dat terreinen door slecht onderhoud, delen van het wegdek bedekken. Ook tegen deze mensen zullen er maatregelen worden getroffen.
Krak vertelt dat het directoraat sinds kort een hechtere samenwerking is aangegaan met de verschillende districtscommissariaten. Hij vertelt dat er momenteel samen met de burgermoeder van Wanica Zuid- Oost, Audrey Hankers, gewerkt wordt aan het onderhoud van de bermen en het verrichten van graafwerkzaamheden. Hij zegt dat gezien de beschikbare middelen het een uitdaging is, maar dat er samen met de afdelingen toch wordt gewerkt aan het dienen van de samenleving. “Zolang er een wil is, gaat het lukken”, aldus Krak.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles