Oppositie machteloos in kwestie Alcoa

“De indruk kan inderdaad gewekt worden alsof assembleeleden weinig doen aan de kwestie Alcoa. Maar doordat de coalitie steeds de kant van de president opgaat en de oppositie in de meerderheid is, is er meer sprake van machteloosheid in deze kwestie”, aldus Riad Nurmohamed (VHP). Dit zegt hij naar aanleiding van de persconferentie die het Actiecomité Alcoa gisteren gehouden heeft. Het comité gaf aan dat de kwestie in de doofpot is gestopt en deed een beroep op onder anderen de parlementsleden om de zaak intensiever aan te vechten. Gezien het volgens het comité om een nationaal belang gaat, is er geen tijd meer te verspillen.
Volgens Nurmohamed heeft de president voor het laatst aangegeven, dat hij bezig is met het opstellen van de Alcoa-overeenkomst, deze zal tekenen en daarna zal doorsturen naar De Nationale Assemblee (DNA). Dit is volgens hem al een teken van een dictatoriaal beleid. De president heeft de NDP-fractie op het matje geroepen om uit te voeren wat hij zegt, maar dat is volgens Nurmohamed nu juist het probleem. “Dat is wat ik uit zijn handeling haal en hetgeen hij illustreert. Hij zet met deze reactie het belang van het land op spel”, aldus Nurmohamed. Als de president daadwerkelijk doet wat hij zegt, zal de VHP-fractie komen met een zware maatregel.
“Dit zal volgens procedures geschieden, gezien de president reeds heeft aangegeven weinig te verwachten van het parlement, met andere woorden: wat hij zegt zal gebeuren”, zegt Nurmohamed.
Opmerkelijk is dat er nu uit verschillende hoeken mensen zich bundelen om deze zaak aan vechten.
Zo hebben ex-arbeiders van Suralco een actiegroep opgericht. Zij willen dat hun belangen behartigd worden voordat de hele bauxietindustrie helemaal beëdigd wordt. Volgens deze groep wordt er niet naar hen gekeken, terwijl er heel wat onopgeloste arbeidsconflicten en lopende rechtszaken tegen deze arbeiders zijn. Ze pleiten thans ervoor dat er geen nieuwe overeenkomst wordt getekend met de multinational totdat deze zaken rond zijn.
Enkele zaken die zij nog opeisen, zijn onder andere een beeld van alle medische gegevens van de ex-arbeiders en de resultaten van onderzoeken die zijn gedaan. Mochten deze zaken niet serieus worden genomen, dan zullen juridische en politieke acties niet uitblijven.

 

door Kimberley Fräser

More
articles