De eurohandel is door de strengere maatregelen van de lokale banken, overgelaten aan de informele sector. De banken kopen haast geen euro’s op, omdat zij hiermee blijven zitten. Sinds de inbeslagname van de euro geldzendingen van de Centrale Bank van Suri-name (CBvS) door de Neder-landse justitiële autoriteiten in april van dit jaar, hebben de banken in ons land hun regels aangescherpt.
Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, geeft aan dat consumenten die tevens cliënt zijn bij een bank, er verschrikkelijk onder lijden.
Haast iedere Surinamer heeft familie of vrienden in Nederland en in veel gevallen ondersteunen die volgens Alleyne hun familieleden en dierbaren in Suriname financieel. Hij merkt op dat de banken doordat zij nauwelijks euro’s opkopen, het alleen maar moeilijk maken voor deze groep. De mensen zijn daardoor genoodzaakt om hun euro’s te wisselen op de informele markt, met als gevolg dat de informele sector gestimuleerd wordt.
Volgens hem worden consumenten met opzet geduwd naar de informele sector, waar de euro tegen een zeer lage koers wordt opgekocht, om die alvorens tegen een hoge koers te verkopen.
Alleyne vermoedt dat er bewust een spelletje wordt gespeeld door de banken en de cambiohouders. De voorzitter van de Consumentenkring zegt dat de cambiohouders de euro’s tegen een lage koers opkopen en deze dan met de ID- gegevens van de consument duurder aan de banken verkopen. “De cambiohouders worden hierdoor stinkend rijk”, stelt Alleyne. Hij hoopt dat zijn vermoeden niet op de waarheid berust, anders is er sprake van een verontrustende situatie. De voorzitter van de Consumentenkring neemt het de regering kwalijk dat zij niet optreedt tegen dit hele gebeuren binnen de financiële sector.
door Johannes Damodar Patak