BvL/ALS komt niet alleen in actie voor geld

Het herwaarderingstraject van de leerkrachten behelst niet alleen het financiële, maar ook het onderwijs inhoudelijke zoals het curriculum, leermiddelen en de bijscholing van leerkrachten. Echter lijkt het erop alsof Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), pas in actie komt als het financiële aspect van de herwaardering in het gedrang komt. Afgelopen maandag sprak Valies in het actualiteitenprogramma ‘To the Point’. Hij sprak deze bewering tegen en gaf aan dat het pertinente leugen is.
“Wij maken ons zorgen over alle aspecten in het onderwijs, maar gaan niet voor elk probleem meteen in actie. Wij willen eerst met het ministerie overleggen over oplossingen en als de reactie uitblijft, dan gaan we in actie”, meent Valies. Hij noemt als voorbeeld de kwestie ACI die juist niet in het belang is van de leerlingen. Volgens hem gaan opeenvolgende ministers er vanuit dat de vakbond zich alleen bezig moet houden met lonen en arbeidsvoorwaarden.
Valies geeft aan dat leraren ernaar streven om zich uitsluitend bezig te houden met het uitoefenen van hun beroep. Helaas moeten leerkrachten naast hun baan als leerkracht, er ook een andere baan op na houden. Dit ondanks dat er een overeenstemming met de overheid hierover is bereikt. Hoewel het financiële aspect van de herwaardering redelijk op niveau is, zegt Valies dat het onderwijs inhoudelijk er niet zo goed vanaf komt. Zo wordt er volgens hem niet continu onderzoek en planning gedaan voor het onderwijs door het ministerie.
Valies heeft ook gesproken over de situatie in het binnenland met een grote achtergestelde groep die geen reële kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. Zoals de situatie nu is, krijgen weinig jongeren in het binnenland de kans om zich te ontwikkelen. “Er zijn mooie plannen, maar de realiteit wijst uit dat er geen concrete plannen zijn. Het gaat niet om Valies, maar om leraren en leerlingen”, zegt de vakbondsman.
Hij noemt ook het feit dat er geen waardering is voor leerkrachten die jaren hun krachten hebben gegeven aan het onderwijs.
“Uitvoerders van het beleid moeten in overleg zijn met hun werkgever. Bij de komst van Lillian Ferrier als minister van Onderwijs, is voorgesteld om op reguliere basis elkaar te ontmoeten om problemen te voorkomen. We hebben niet opgemerkt dat de minister enthousiast was”, benadrukt Valies. Volgens hem schuwt de minister het gesprek met de BvL/ALS en wil ze pas vergaderen als het noodzakelijk is. “Wij komen niet alleen op voor het geld, maar voor alle onderwijs gerelateerde problemen”, zegt Valies tot slot.

 

door Priscilla Kia

More
articles