25% verhoging voor leerkrachten niet onterecht

Nadat de leerkrachten een financiële herwaardering hebben gehad, heeft de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) zich beroepen op het gelijkheidsbeginsel. Na onderhandelingen met de overheid, komen ambtenaren in aanmerking voor 25 procent salarisverhoging. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), die overigens al uit Fiso is gestapt, meent ook aanspraak te maken op die verhoging die wordt toegekend aan de ambtenaren. Hierbij beroept hij zich ook op het gelijkheidsbeginsel.

Volgens Valies zijn de leerkrachten uit Fiso gestapt, omdat zij niet in aanmerking zouden kunnen komen voor de verhoging die de ambtenaren is toegekend. Toen de herwaardering werd uitgevoerd, werd aan de leerkrachten voorgehouden dat zij de herwaardering pas zouden krijgen als ze uit Fiso zouden stappen, omdat de verhoudingen binnen het systeem verstoord zouden worden, waardoor alle andere groepen ook zouden moeten krijgen.

Valies legt uit dat toen de regering de beslissing had genomen om de herwaardering uit te voeren, de leerkrachten niet meer in Fiso zaten. “Als het gelijkheidsbeginsel toegepast kon worden voor de ambtenaren ondanks dat wij niet meer in Fiso zaten, dan kan het nu ook weer gehanteerd worden als leerkrachten uit Fiso zijn”, meent Valies. Echter heeft minister Lilian Ferrier van Onderwijs aangegeven, dat de leerkrachten de verhoging niet zullen krijgen. Valies zegt hierop dat de verhoging geen aangelegenheid is van de onderwijsminister alleen.

Over het Fiso-systeem zelf zegt hij dat het goed werkt. Het gaat volgens hem om de verhoudingen, waarbij rekening wordt gehouden met wegingsfactoren. Echter waren er naast de goede, ook scheve verhoudingen. Het systeem is vervolgens doorgelicht door een onafhankelijke consultant die het systeem goed heeft bevonden. Maar de adviezen om problemen te voorkomen, zijn niet opgevolgd. “Binnen Fiso was een herwaardering gegeven de uitgangspunten van het systeem, niet mogelijk. Wij zijn uit Fiso gestapt om in een betere positionering te blijven”, stelt Valies.

door Priscilla Kia

 

 

More
articles