‘Uit welke kas komt loonsverhoging?’

Aan het einde van deze maand ontvangen de ambtenaren een loonsverhoging van 25 procent. Ook de regering en de parlementsleden hebben recht op deze verhoging, omdat hun salaris gekoppeld is aan de loonreeks van de ambtenaren. Gezien de financiële situatie, heeft president Desiré Bouterse twee wetsontwerpen voorbereid die tot doel hebben de loonreeks van de regering en van De Nationale Assemblee, los te koppelen van die van de ambtenarij. Bestuurskundige August Boldewijn, vraagt zich af uit welke kas deze loonsverhoging voor de ambtenaren gehaald zal worden. “Als het uit de valutareserve gehaald wordt, zal het volk nog armer worden.” Hij vindt dat er hiervoor gewaakt moet worden.
“We hebben niet zo lang terug de loonsverhoging van leerkrachten gehad en van het personeel van de universiteit. Als deze verhoging voor de ambtenarij ingaat, kan de inflatie toenemen als er geen dekking is voor de Surinaamse dollar.”
Volgens Boldewijn moeten we er ook rekening mee houden dat de inkomsten van Suriname zijn verminderd, terwijl de uitgaven meer worden. Er wordt meer geïmporteerd dan geëxporteerd, wat betekent dat er minder deviezen ons land binnenkomen. ‘’Als de regering het geld haalt uit de deviezenreserve, dan gaan we weer de richting van devaluatie op. Hier moet de regering voorzichtig mee zijn’’, zegt hij. Meer geld in de samenleving kan er volgens hem voor zorgen dat de dekking gemakkelijk wordt verzwakt, ook zullen we weer te maken krijgen met heel wat consequenties, waaronder hogere prijzen in de winkels. “Ambtenaren denken dat ze zullen genieten van hun loonsverhoging, maar wat ze vergeten is dat zij ook meer belasting zullen betalen.” Boldewijn vindt dat de vakbonden dit duidelijk moeten uitleggen aan de ambtenaren.
Boldewijn is wel een voorstander van het loskoppelen van de salarissen van de regering/assemblee met die van de ambtenaren. De president heeft hierover twee wetsontwerpen gestuurd naar De Nationale
Assemblee (DNA). Aanstaande vrijdag zullen die besproken en worden in DNA. Uiteindelijk zullen de DNA-leden bepalen of zij akkoord gaan met het voorstel van de president. “Het is een verzoek dat de president doet, maar hij kan ze niet verplichten’’, zegt Boldewijn. Indien de voorstellen goedgekeurd worden, zal er volgens hem geen sprake meer zijn van automatisme. Het betekent ook dat bij elke aanpassing van de bezoldiging van de regeringsleden, er een aparte wettelijke regeling voor deze groep gemaakt zal moeten worden.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles