September 6, 2018


Commewijne heeft veel potentie voor toerisme


September 6, 2018

Traditioneel is het toerisme in Suriname gericht op de districten Paramaribo en Wanica en het diepe binnenland. Echter heeft Suriname nog meer te bieden als het aankomt op toerisme. Er zijn diverse gebieden die toeristen zouden kunnen trekken, maar waar niets aan wordt gedaan. De Noord-Commewijne Toerisme Cluster is vastberaden om daar verandering in te brengen. Noord-Commewijne heeft op het gebied van natuur, cultuur en geschiedenis veel te bieden aan vakantiegangers die zich willen verdiepen in het land. De cluster wil vooral de wetlands (zwampgebieden) die voorkomen in Noord-Commewijne, benutten voor de toerismesector. Noord-Commewijne is een eilandgebied dat loopt van Braamspunt tot Bakkie met de wetlands ertussen. Bij de symbolische overdracht van steenslag en boulders voor de rehabilitatie van het 24 km lange fietspad door N.V. Grassalco aan de Noord-Commewijne Toerisme Cluster afgelopen vrijdag op de plantage Frederiksdorp, haalde de vertegenwoordiger van de cluster, Cirano Zaalman, aan dat Commewijne veel potentie heeft voor de bevolking en voor de ontwikkeling van Suriname. Toeristen willen zich volgens hem ook verdiepen in een land, daarvoor is de geschiedenis van groot belang. Hij haalde aan dat de Surinaamse geschiedenis begint met de plantagegeschiedenis en Commewijne kan als bakermat daarvoor dienen, gezien Commewijne de rijkste plantagegeschiedenis kent. Zaalman zei ook dat de geschiedenis in dat gebied nog levend is. “Het is zichtbaar en voelbaar. Een deel van de gebouwen die in de tweede helft van de achttiende eeuw zijn gebouwd, staan nog op de plantages. De kanalen die op de plantages voorkomen, vertellen ook een verhaal. Ook de gouverneursgraven zijn nog te zien.” Noord-Commewijne heeft ook als voordeel dat het veilig is. Zaalman haalde aan dat mensen op vakantie willen zonder de vrees dat ze beroofd zullen worden, die zekerheid kunnen ze volgens hem daar hebben. Ook gaf hij aan dat Noord-Commewijne het enige autovrije gebied is in heel Suriname. Kinderen kunnen gewoon buiten spelen, er kan gefietst worden op de plantages. ‘’Straks krijg je een hele levendige fietscultuur hier met de rehabilitatie van de 24 km lange fietspad, dat loopt van de plantages Rust en Werk naar Bakkie’’, zei hij. Vanwege de prachtige natuur in het gebied kunnen er volgens Zaalman ook tours gemaakt worden. Het gebied bevat de vele wetlands met vijf verschillende ecosystemen, waarin vogels, katachtigen en vijf soorten apen in voorkomen. Daarnaast kunnen vakantiegangers ook genieten van de dolfijnen, zeekoeien en zeeschildpadden. Behalve dat mensen kunnen hengelen, kunnen ze ook een wandeling maken op het wandelpad van vier km dat door het mangrovebos loopt. Ook op het gebied van cultuur, heeft Noord-Commewijne veel te bieden. Zaalman haalde aan dat het Noord-Commewijne eiland 100 procent Aziatisch is. “Zoals mensen naar het diepe binnenland gaan voor de Marron en de inheemse cultuur, zo kan men naar de rechteroever van de Commewijnerivier om het Aziatische erfgoed van Suriname te beleven”, aldus Zaalman.   -door Richelle Mac-Nack-