‘Salaris politiek bestuur van administratief bestuur loskoppelen’

President Desiré Bouterse heeft maandag op een persconferentie na zijn terugkeer uit Cuba, meegedeeld dat de salarisverhoging van het regeerteam bevroren is. De president is gekomen tot dit besluit, omdat volgens hem de regering solidariteit moet tonen met de bevolking die aan de onderkant van de maatschappelijke ladder zit. Hoewel het besluit niet is besproken met de rest van de regering, zegt bestuurskundige August Boldewijn, dat de president als staatshoofd en voorzitter van de Raad van Ministers, niet onrechtvaardig heeft ge-handeld. Wel zal het re-geerteam volgens hem vrijwillig moeten meewerken, omdat de verhoging hun wettelijk toekomt en zij zich daarop kunnen beroepen.
Volgens de wet ontvangen ministers 200 procent van het salaris van een directeur van een departement.
Het zou ideaal zijn volgens Boldewijn om de salarissen van het politiek bestuur los te koppelen van die van het administratief bestuur, omdat de verhogingen voor de laatstgenoemde groep gebaseerd is op andere grondslagen. Zo kunnen een verhoogde werklast, verhoogd risico en toenemende inspanning bij het werk, redenen zijn voor een salarisverhoging, terwijl deze redenen niet gelden bij het politiek bestuur. “Dit maakt de koppeling dan onjuist”, zegt Boldewijn.
De salarissen van de regering en De Nationale Assemblee zijn gekoppeld aan die van respectievelijk de directeur en onderdirecteur van een departement. Met de verhoging van het salaris van de ambtenaren, worden de salarissen van de regering, de assembleeleden, ex-ministers en ex-assembleeleden ook verhoogd. De nieuwe salarissen gaan deze maand in en werken terug tot januari 2017.
Hoewel het niet de eerste keer is dat het salaris van het regeerteam bevroren wordt, zegt Boldewijn dat de president duidelijk moet vaststellen als deze bevriezing een incidentele kwestie is of voor altijd zal gelden. Voor het laatste moet de wet gewijzigd worden. Er bestaat volgens hem niet altijd een relatie tussen de redenen voor een verhoging voor het administratief bestuur en het politiek bestuur. Maar een toenemende inflatie voelt iedereen volgens Boldewijn en dus zal ook iedereen een verhoging moeten krijgen.

More
articles