Krijgen DNA-leden en ministers ook hun verhogingen met twk?

Zoals men zegt, zijn de lonen/schadeloosstelling van De Nationale Assemblee (DNA) en regering gekoppeld aan dat van een departementsdirecteur. Nu zegt men ook dat de verhogingen een twk hebben van 20 maanden!!

Als naar de uitleg gekeken wordt, gegeven in de kranten, dan lijkt het erop dat ook DNA-leden een twk tegemoet mogen zien. Maar mijn vraag is, als dat zo is, is dat wel nodig?

Men zegt een DNA- lid gaat van 15777 naar 22250 bruto. Dat is 6473 extra per assembleelid. Nou zeg? 20 maanden twk= 20*6.473 =129.460 SRD bruto extra per assembleelid. Waar circa de helft daarvan vervoers- en representatietoelage is. Dus vraag ik nogmaals: krijgen ze ook  twk? Ook omdat 31 van deze leden een extra salaris ontvangen buiten DNA om.

Het lijkt me nergens voor nodig om nu extra vervoerstoelage te krijgen voor januari 2017.Het is al voorbij. Het is nergens voor nodig om een extra kledingtoelage te krijgen voor januari 2017. Er lijkt niks mis met hun huidige kleding, dus zie ik niet waarom ze ook dat twk moeten krijgen. Ik kan het allemaal verkeerd begrepen hebben, ze krijgen misschien geen twk, of misschien niet de toelagen terugwerkend. Misschien kan iemand dat natrekken en haarfijn uitleggen.

Ik gun DNA-leden en ministers, de vicepresident (vp)en de president, hun loonsverhogingen. Maar als het zo is dat ook zij allemaal samen twk krijgen, dan vraag ik ze om daar vanaf te zien. Wet of geen wet, u bent niet verplicht die twk aan te nemen. Wanneer de minister van Financiën stelt dat de loonsverhogingen 5.6 miljoen extra per maand gaan kosten, dan kunt u als assemblee, niet een twk aanvaarden ter waarde van 51 leden x 129.460, dat is afgerond meer dan 6.6 miljoen. Het is zelfs meer, want de voorzitter en vicevoorzitter krijgen meer dan de rest.

Ik heb het nu slechts gehad over DNA-leden. De twk geldt natuurlijk ook voor de ministers en de president.

De vp gaat bijvoorbeeld van 31.000 bruto naar 43.750 bruto, dat is een mooie 12.750 extra. Ben benieuwd wat het netto was en wat het netto wordt. Maar maal 20 maanden twk wordt dat 255.000 en dat is zeker niet weinig. Ook moet men beseffen dat 20 maanden twk voor deze ambtenaren betekent 20 * 5.6 tot 6 miljoen, is circa 120 miljoen extra netto voor de overheid om op te hoesten voor de periode januari 2017 tot augustus 2018. Waar men dat vandaan gaat halen, is niet duidelijk.

Maar goed, in elk geval kunnen 51 leden van de assemblee niet een twk krijgen die bijna gelijk is aan wat de hele ambtenarij extra gaat krijgen per maand. Un e fir’ tak a no kan.

Ik ga u, assembleeleden, niet vragen om af te zien van de loons- en of schadeloosstelling verhogingen, ik ga u ook niet vragen om die wet te wijzigen, maar ik ga u wel vragen om af te zien van die twk.

Jullie hebben het niet nodig. Natuurlijk als het niet goed is uitgelegd in de kranten en jullie geen twk zullen krijgen, dan trek ik mijn verzoek tot het niet aanvaarden van twk gelijk weer in en zeg ik: geniet maar van uw verhoging.

Ik doe ook een beroep op de vakbonden om in de toekomst, op zodanige en tijdige wijze te onderhandelen, dat een twk van 20 maanden eisen niet meer nodig zal zijn.

F.Campanarius.

Noot: het is niet duidelijk of minister Hoefdraad zijn netto van 5 tot 6 miljoen ook inclusief salarissen van de ministers en assembleeleden betrof.

More
articles