Droom 190 studenten om arts te worden uitgesteld

De droom van 190 studenten is gisteren met een jaar uitgesteld. Van de 250 kandidaat- studenten die zich hadden opgegeven voor de jaarlijkse loting, werden er 60 toegelaten tot de medische opleiding van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKus). Dit gebeurde conform de vastgestelde numerux fixus. Gisteren vond de jaarlijkse loting plaats in de Congreshal. Kandidaten moeten minimaal 24 punten hebben behaald voor de vakken wiskunde I, scheikunde, natuurkunde en biologie.
Al enkele jaren wordt de discussie gevoerd als de opleiding wel of niet moet worden opengegooid. Naomi Samidin, NDP- parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, geeft aan dat iedere student die arts wil worden, de mogelijkheid zou moeten krijgen om deze studie te volgen aan de medische faculteit. Echter zegt zij dat het mes aan twee kanten snijdt.
Zij legt uit dat er ook gekeken moet worden naar de beschikbare faciliteiten om de studenten op te kunnen vangen. De medische faculteit beschikt over slechts één grote zaal waar nieuwe studenten alsook zittenblijvers worden geaccommodeerd.
Samidin stelt dat er in ieder geval een stap in de goede richting is gezet door de numerux fixus van 30 op te trekken naar 60. “Als je hart gaat voor een bepaalde studie, dan moet je die kunnen volgen”, zegt de parlementariër.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles