Wanbeleid oorzaak prijsstijgingen

De prijzen in de winkels vertonen een stijgende trend, ondanks dat de koers voor de US- dollar al geruime tijd stabiel is. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt desgevraagd dat de verhogingen niet te wijten zijn aan de US- dollar koers en de euro koers, maar aan het beleid dat door de regering wordt gevoerd. Hij noemt in dit kader het dichtslibben van de vaargeul van de Surinamerivier, waardoor de vracht en vrachtverzekering van schepen duurder worden en de verhoging van de brandstofprijzen. Ramautarsing geeft aan dat al deze verhogingen worden doorberekend in de prijzen van goederen.
Zwaar beladen schepen moeten vanwege het dichtslibben van de Surinamerivier, eerst naar Trinidad en Guyana gaan om een deel van hun lading te lossen alvorens zij Suriname aan kunnen doen. Hierdoor lopen de kosten op. Ook op de dr. Jules Sedney Haven blijven de containers met goederen veel langer staan vanwege de verscherpte controle. “Er heerst onzekerheid over de toekomst, waardoor alle kosten worden doorberekend”, aldus de VES- voorzitter. De onzekerheid zorgt volgens hem ook ervoor dat er wordt geanticipeerd en dat er enkele procenten extra worden berekend bij de prijzen van goederen.
De ambtenaren hebben een loonsverhoging van 25 procent gekregen. Dit na incorporatie van de SRD 500 koopkrachtversterking. Met de verhoging zullen de ambtenaren veel meer goederen en diensten kunnen kopen. De VES-voorzitter zegt dat het effect van de verhoging van de lonen nog niet merkbaar is, omdat die pas eind september zal worden uitbetaald.
Ramautarsing geeft aan dat het effect op de koers en de inflatie beperkt zullen zijn indien de verhogingen gefaseerd worden uitbetaald. Echter waarschuwt hij dat indien er een groot bedrag aan twk wordt uitbetaald, het effect voelbaar zal zijn voor de totale samenleving. De ambtenaren kunnen bijvoorbeeld na de loonsverhoging meer elektrische apparaten gaan kopen, waardoor de magazijnen geen voorraad meer hebben, de vraag naar de US-dollar zal dan toenemen, omdat de magazijnen weer aangevuld moeten worden met als gevolg dat de koers de lucht in gaat en daarmee de prijzen van goederen en diensten. “Hiermee worden de niet-overheidsambtenaren opnieuw bestolen, want die hebben geen verhoging gehad, maar moeten wel de verhoogde prijzen betalen”, aldus de VES- voorzitter. Hij hoopt dat de regering deze keer met economisch inzicht te werk zal gaan.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles