“Er zijn vorderingen geboekt tegen hiv/aids, maar we zijn er nog lang niet”, zegt Lucretia Redan namens minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (JusPol) bij de lauch van het rapport ‘Legal Environment Assessment for HIV Suriname’. De uitkomsten van dit onderzoek werden hedenochtend gepresenteerd in Courtyard Marriott.
Redan is ingenomen met het initiatief van het Country Coordinating Mechanism (CCM) Suriname om een onderzoek over hiv/aids te laten uitvoeren. Hoewel er vorderingen zijn geboekt op dit gebied, zijn er nog heel veel zaken met betrekking tot het stigma en de discriminatie, beide vormen belangrijke obstakels om de toegang tot de hiv zorg te kunnen vergroten. HIV-positieven ervaren volgens Redan grote druk vanuit hun omgeving om hun status geheim te houden. Schaamte, vrees voor ontslag, molest en verstoting door vrienden en familie, zijn belangrijke redenen om te zwijgen. Voor JusPol is het van eminent belang om bij de aanpak van hiv, rekening te houden met de mensenrechten. “JusPol heeft een zorg voor een effectieve rechtsbescherming en adequate veiligheid voor een ieder in Suriname. Bescherming van personen met hiv is dus ook een zorg voor JusPol.”
Bij dit onderzoek is gekeken naar de juridische kwesties, het beleid en de ondernomen acties betreffende hiv.
Aan de hand van de bevindingen zullen ook aanbevelingen voor de verschillende sectoren voortvloeien. JusPol doet een beroep op de stakeholders om de aanbevelingen mee te nemen in de uitvoering van de acties die relevant zijn voor de betrokken organisaties. Het ministerie merkt op dat er vaak niets wordt gedaan met verrichte onderzoekingen. Redan gaf aan dat er in het rapport verwezen wordt naar 51 wettelijke bepalingen inzake hiv, zoals de nationale en internationale verdragen. Suriname zal nu na moeten gaan wat de ontbrekende wetgeving is met betrekking tot de ziekte. “Het onderzoek zal een belangrijke bijdrage leveren bij het zichtbaar maken van de verschillende gaps die er zijn op het gebied van wetgeving, beleid en voorlichting over deze ziekte. Echter brengt wetgeving alleen geen oplossing”, aldus Redan. Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee, gaf te kennen dat de ontwikkelingen hebben plaatsgevonden tussen 2005 en 2016. Ze zegt dat met het rapport er een gedegen werk is verricht, dat aangeeft dat Suriname voortuitgang heeft geboekt betreffende hiv/aids. “Hoewel we op de goede weg zijn, zijn we er nog lang niet.” Volgens Geerlings-Simons is het even noodzakelijk om deze doelgroep toegang te geven tot gezondheidzorg zonder discriminatie, tot een baan en toegang voor kinderen met hiv op school.
Het doel van het onderzoek was om juridische en mensenrechtenkwesties betreffende hiv/aids te identificeren en onderzoeken die van invloed zijn op de geselecteerde kwetsbare doelgroepen in Suriname; het verkrijgen van inzicht hoe wetgevingsklimaat een rol speelt bij het beïnvloeden van hiv-preventie, behandeling en impact verminderende effecten en het geven van impulsen aan het hiv-beleid in Suriname gericht op het creëren van een ondersteunende en beschermende juridische omgeving. CCM Suriname helpt mee om de last van hiv/aids, tuberculosis en malaria in Suriname te verlichten. De CCM for the Global Fund to fight HIV/aids and Malaria. Global Fund is een internationale organisatie die gelden van donorlanden investeert in projecten in ontwikkelingslanden, waaronder Surina-me. Deze projecten die zorgen voor een duurzame en belangrijke bijdrage aan het verzachten van de effecten van deze drie ziekten, worden geïmplementeerd door het ministerie van Volksgezondheid. Als activiteit van het regionale Global Fund Grant, heeft CCM Suriname een Legal Environ-ment Assessment welke gericht is op hiv, laten uitvoeren door Women’s Right Centre.
-door Kimberley Fräser-