VHP-parlementariër Riad Nurmohamed, lid van de Commissie Milieu, verwacht niet dat de mijnbouwactiviteiten van de skalians waarbij er op grote schaal kwik wordt gebruikt, in één keer zullen stoppen. Recent heeft Suriname de toetreding tot het Minimata-verdrag, dat het kwikgebruik moet uitbannen, reeds afgerond. Op 31 oktober wordt Suriname officieel lid.
Enkele dagen geleden heeft ‘De Ware Tijd’ een artikel gepubliceerd, waarin wordt aangegeven, dat skalians nog actief zijn nabij Langetabbetje in Paramacca. De bewoners eisen dat de skalians weggaan uit het gebied, omdat de eilandjes vernietigd worden. Het water is daardoor ernstig vervuild. Volgens Nurmohamed is er niets mis mee als men mijnbouwactiviteiten ontplooit in die bewoonde gebieden. Het wordt pas een probleem als het milieu in gedrang komt. Wat het kwikgebruik betreft, doet de regering weinig. Het is bekend dat er op jaarbasis 10.000 kg illegale kwik het land binnenkomt. Toch treft de regering niet de nodige maatregelen om het kwikgebruik te stoppen. “De controle blijft uit, omdat de belangen van de regering in de mijnbouwsector een rol spelen”, aldus Nurmohamed.
De voorbereidingen voor het Minamata-verdrag begonnen in 2013. Dit jaar wordt Suriname officieel en vanaf 2020 treedt het verdrag in werking. De ambachtelijke en kleinschalige goudmijnbouw zijn in de afgelopen jaren flink gegroeid en daardoor is ook de hoeveelheid kwik dat in het milieu terechtkomt, toegenomen.
In aanloop naar 2020, verwacht Nurmohamed, dat voornamelijk deze skalians streng worden gecontroleerd. De volksvertegenwoordiger verwacht dat met het verdrag, kwik moeilijker te vinden zal zijn. Los van de uitbanning van kwik, zal ook streng gelet worden op producten en cosmetica die kwik bevatten. Wat deze producten betreft, is Nurmohamed ervan overtuigd dat de controle hierop gemakkelijk zal gaan, alleen het uitbannen van kwik zal volgens Nurmohamed voor wat problemen zorgen.
-door Kimberley Fräser-