LBB bevrijdt ocelot uit gevangenschap

De Dienst ‘s Lands Bosbeheer (LBB) heeft begin deze maand een ocelot bevrijdt uit gevangenschap. De ocelot is een beschermde diersoort die tot de katachtigen behoord. Het dier werd gevangen gehouden op Stolkersijver. Door tussenkomst van een alerte burger en LBB, is de ocelot naar zijn natuurlijke leefomgeving gebracht waar hij werd vrijgelaten . Het is bij wet verboden om beschermde dieren in gevangenschap te houden. In de afgelopen periode heeft de krant meerdere gevallen bekendgemaakt waarbij er gejaagd wordt op beschermde katachtigen. De dieren zijn vooral gewild om hun huid en tanden. De minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsodien, heeft meerdere malen de gemeenschap opgeroepen zich aan de wet te houden. Op sociale media is te zien hoe de ocelot gevangen gehouden werd. De reacties op sociale media zijn heel erg positief. LBB krijgt veel positieve reacties. “Aan het LBB heb ik goede herinneringen. Goede en serieuze werkers, in die tijd.
Toen ik nog in Suriname accountant was in de jaren ‘90 ging ik samen met hen het bos in om bijvoorbeeld pinus bomen te tellen”, schrijft Arthur Banwarie die met plezier terugdenkt aan zijn verblijf in Suriname.
In ons land zijn er nog steeds mensen die beschermde diersoorten als huisdier houden. Zo zijn er op diverse locaties nog steeds kwatta- apen te zien die op het balkon aan een touw vastgebonden zijn. Ook de toekan, een beschermde vogelsoort, wordt door sommige dierenwinkels aangeboden. Burgers kunnen altijd een beroep doen op LBB indien zij ervan op de hoogte zijn dat beschermde dieren in gevangenschap leven of zijn gedood.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles