Boldewijn: ‘President had Ghanese granman advies kunnen vragen’

Bestuurskundige August Boldewijn vindt dat president Desi Bouterse de niet residerende ambassadeur van Ghana om advies had kunnen vragen over de granman-kwestie. “Hoe lost Ghana soortgelijke problemen op gezien de cultuur overeenkomt met die van de binnenlandbewoners?” Boldewijn is van mening dat de president zich eerst had moeten informeren alvorens hij het besluit nam om Albert Aboikoni als nieuwe granman aan te wijzen. Dit terwijl een groot deel van het traditioneel Aboikoni niet accepteren, gezien hij in het verleden voor vele problemen heeft gezorgd. “Bouterse heeft een grote fout gemaakt om te interveniëren binnen het traditioneel gezag. Het is een moeilijke zaak als men eenmaal in conflict is, om als stadspersoon te bemoeien”, zegt Boldewijn. Bij het aanwijzen van een granman, wordt er niet gekeken naar zijn opleiding of welke politieke ambities hij heeft. Cultuur is iets van eeuwen. Er wordt hier gekozen op basis van de meerderheid van stemmen en of de desbetreffende het werk qua zijn gezondheid zou aankunnen.
Boldewijne snapt wel dat de president een bepaald conflict in het land probeert op te lossen. Echter is de macht van de president ondergeschikt aan de macht van het traditioneel gezag. “De president had dus geen ander keus om zijn beslissing terug te trekken en weer over te laten voor het traditioneel gezag.” Boldewijn stelt dat de president zijn verontschuldigingen moet aanbieden door aan te geven dat cultuur boven zijn macht staat en toegeven dat hij een fout heeft gemaakt om te interveniëren. Hij stelt ook dat Bouterse wel zou kunnen vragen om op de hoogte gesteld te worden van de voortgang van de zaak.
Als Bouterse Aboikoni gisteren had beëdigd zoals gepland was, zouden er volgens de bestuurskundige grotere conflicten ontstaan tussen de verschillende stammen. Het is belangrijk dat een granman wordt gekozen die door het traditioneel gezag wordt voorgedragen. Een van de gevolgen is dat de natuur toerisme achteruit kan gaan. “Op dit moment biedt het binnenland qua toerisme vele voordelen. Nu weet je niet wat gaat gebeuren omdat er een splitsing is ontstaan. Het kan voorkomen dat een groep bepaalde dingen gaat willen saboteren. Dit zal voor problemen zorgen waardoor de natuur toerisme aan de grond kan komen”, aldus Boldewijn.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles