Situatie SZF en apotheken dreigt te escaleren

De situatie tussen het Staatsziekenfonds (SZF) en de apotheken dreigt te escaleren. Dit blijkt uit twee brieven, d.d. 24 juli en 26 juli, die gericht zijn aan het Overlegorgaan Apotheken en waarop de redactie de hand heeft weten te leggen.
Het SZF stelt in de brief d.d. 24 juli, dat zij de receptregelvergoeding van SRD 2, 75 per recept, vanaf juli 2018 niet meer zal hanteren. Dit besluit is genomen nadat het SZF op 16 juli een schrijven van vicepresident Ashwin Adhin heeft ontvangen. De receptregelvergoeding werd mede op instigatie van de toenmalige vicepresident, Robert Ameerali ingevoerd, omdat de prijzen voor de inkoop van medicamenten kunstmatig laag werden gehouden bij het Bedrijf Geneesmiddelen Voorzienig Suriname (BGVS).
Het SZF had toen ingestemd om naast de maximale winstmarge van 35 procent, de extra vergoeding van SRD 2, 75 toe te kennen. Het SZF heeft besloten deze vergoeding stop te zetten, omdat de prijzen van het BGVS op 4 december 2017 op een marktconform niveau zijn gebracht. Voor het SZF is het daarom niet meer relevant om deze extra vergoeding te hanteren. Het SZF zal de receptregelvergoeding na onderhoud met het Overlegorgaan Apothekers tot juli hanteren. De apotheken stellen dat de regelvergoeding niets te maken heeft met de prijzen voor de inkoop van medicamenten die kunstmatig laag werden gehouden door het BGVS. De apotheken zouden vanaf 2008 een regelvergoeding van ongeveer SRD 6 krijgen.
De tweede brief van het SZF d.d. 26 juli, betreft de marginale bereiding van geneesmiddelen en de prijsberekening per bereiding. In de brief stelt het SZF dat het uiterlijk 15 augustus tot een gezamenlijk standpunt wil komen. ‘Ons voorstel is dan ook dat, indien wij uiterlijk 15 augustus 2018 niet tot een gezamenlijk standpunt kunnen komen, het aan de individuele apotheken wordt overgelaten, indien zij de verstrekking van de magistrale bereidingen tegen de door het SZF berekende prijzen willen verstrekken. De zalven, crèmes, lotions en drankjes die bij BGVS verkrijgbaar zijn, blijven gehandhaafd op de SZF- geneesmiddelenklapper tegen de desbetreffende prijzen’, aldus een gedeelte uit de brief. Het SZF kan zich niet terugvinden in de bedragen die zijn opgebracht door het overlegorgaan voor onder andere de kosten voor het personeel, apothekersloon, bereidingstijden, bulkbereidingen en analyses. Van de coördinator van het overlegorgaan, Irvin Jong A Liem, is nog geen reactie ontvangen over deze kwestie. Vanmiddag komen de leden van de Vereniging van Apothekers (VVA) bijeen. De situatie is van dien aard, dat leden uit de vereniging dreigen te stappen, indien de samenwerking met het SZF niet wordt stopgezet.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles