Regering moet opnieuw in tripartiet om verhoging minimumuurloon

VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat er vanwege de overheid teveel haast wordt gemaakt om de verhoging van het minimumuurloon door te voeren. Hij vindt dat de overheid opnieuw in tripartiet moet met de vakbond en het bedrijfsleven, want deze partijen staan in deze kwestie niet op één lijn. Het is derhalve belangrijk dat de partijen weer in overleg gaan. Arbeiders hebben het aan de ene kant erg moeilijk vanwege het regeringsbeleid en hebben meer geld nodig. Aan de andere kant hebben bedrijven het ook moeilijk, omdat heel wat kosten zoals elektriciteit en water zijn toegenomen. ”De regering moet de partijen weer bij elkaar brengen voor overleg.” Het kan volgens Jogi niet dat er een eenzijdig besluit wordt genomen. Het besluit moet voortvloeien uit het tripartiet overleg en niet uit het dictatoriaal beleid en besluit van de regering.
Sinds de aankondiging van de op handen zijnde verhoging zijn er verschillende meningen geventileerd, waarbij de vakbeweging wel voorstander is van het doorvoeren van de verhoging, terwijl het bedrijfsleven ernstige bezwaren heeft. De Raad van de Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) verklaarde dat bedrijven nooit eerder kritiek hebben geleverd, toen andere kostprijsverhogende maatregelen werden doorgevoerd, maar als het neerkomt op het verhogen van lonen dan klagen ze. De Vereniging van Surinaams Bedrijvenleven (VSB) pareerde door te stellen dat de bedrijven het al moeilijk genoeg hebben en dat een dergelijke minimumuurloon het voor hen nog moeilijker zal maken.
De regering moet volgens Jogi leren om geen haast te zetten achter wetten en die in werking te stellen, zoals dat is gebeurd bij de terugroepwet en nu gedaan wordt bij de wet legaliseren van cannabis en de wet op het Minimumuur-loon. “Als er extra tijd besteed moet worden om tot een goed besluit te komen, dan moet die tijd beschikbaar worden gesteld.” Jogi is van mening dat de wet op het minimumuurloon nauwelijks een jaar in werking is en de regering wil nu al eraan gaan sleutelen.

 

door Kimberley Fräser

More
articles