De overheid staat voor een groot dilemma. Met het aanpassen van de lonen van het wetenschappelijk personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) met 92 procent, staan het Korps Politie Suriname (KPS) en de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), nu ook op de stoep van de overheid om een salarisverhoging te eisen. De CLO wil een verhoging van 111 procent, terwijl de leden van het KPS behalve een loonsverhoging, ook willen dat er gewerkt wordt aan het wensenpakket van het KPS. Asiskumar Gajadien, VHP- parlementariër tevens lid van de vaste commissie van Financiën in het parlement, stelt dat het toekennen van een loonsverhoging over de hele linie in het overheidsapparaat, een inflatoire werking kan hebben.
Hij geeft aan dat de economische groei die dit jaar verwacht was, dan niet zal komen, omdat alles aan deze verhoging zal worden besteed. Gajadien benadrukt dat de regering met het selectief verhogen van salarissen alleen maar voor problemen zal zorgen. De regering zal geen andere keus hebben dan ook een salarisverhoging voor de ambtenaren en het KPS te bewerkstelligen.
De regering kan volgens Gajadien niet slechts aan een groep een verhoging van 92 procent geven, terwijl andere groepen het ook moeilijk hebben.
Gajadien is van mening dat de regering er zelf voor heeft gezorgd dat zij in deze situatie is terechtgekomen. Door het wanbeleid van de regering is de bevolking steeds armer geworden in ons land. Hij merkt op dat de regering de ambtenaren slechts met een kleine koopkrachtversterking tegemoet is gekomen, maar zegt dat loonsverhogingen zijn uitgebleven. Terwijl de inkomsten van de staat afnemen, doet de regering volgens hem inefficiënte uitgaven. Gajadien benadrukt dat de regering een beleid moet uitstippelen waarbij de economische situatie weer wordt gestabiliseerd.
door Johannes Damodar Patak