Groenteprijzen binnen drie weken weer omhoog

Wim Bajnath, voorzitter van de Landbouw Coöperatie Kwatta, verwacht dat de groenteprijzen binnen drie weken weer omhoog zullen gaan. Drie weken terug was de prijs van groente nog aan de hoge kant vanwege de regen, maar afgelopen zondag was er sprake van een daling. “Afgelopen zondag waren de groenteprijzen erg verlaagd. Tomaat, die drie weken terug SRD 150 per bak kostte, was zondag SRD 50-60. Echter verschillen de prijzen per groentesoort”, zegt Bajnath.
Het is nu een paar dagen op veel plaatsen droog, maar in de afgelopen periode regende het veel. Bajnath zegt dat het mogelijk is dat de prijzen verder omlaag zullen gaan als het droge weer blijft aanhouden. “Er vindt geen waterschade plaats, er is geen dusdanige zon die de planterijen uitdroogt, dus er is nu een overschot aan groenten.”
Dit zal geschieden wanneer de grote droge tijd aanbreekt en de boeren geen last meer zullen ondervinden van de grote regenval. Dan zal er weer volop groente beschikbaar zijn. De landbouwers zullen hun prijzen ook een beetje moeten droppen, anders zullen ze met hun groenten blijven zitten.
“Maar dat is handel, als men wil verkopen, maar geen rekening houdt met de consument.” Vanwege de klimatologische veranderingen verwacht Bajnath dat na twee tot drie weken de groenteprijzen weer omhoog zullen gaan, maar de groenten zullen niet zo duur zijn als drie weken geleden.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles