Chemisch onderzoek nodig voor herstel Parakreek

Audrey Christiaan, voorzitter van het platform voor Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV), wil dat er een chemisch onderzoek wordt uitgevoerd bij de Parakreek. Mocht blijken dat de kreek vervuild is door alle mijnbouwactiviteiten die door Suralco zijn uitgevoerd, dan eist ESAV het herstel van de kreek.
Christiaan gaf aan dat de inheemsen erg verontrustend zijn, omdat zij vermoeden dat het grondwater en de Parakreek erg vervuild zijn met chemische stoffen. Het platform vindt het – net als het Actiecomité Alcoa, dat eveneens is opgericht om deze zaken onder de aandacht te brengen – onacceptabel dat de multinational Alcoa de troep die ze heeft gemaakt, niet opruimt, maar achterlaat. Christiaan doet daarom ook een beroep op de districtscommissaris in het gebied om er werk van te maken dat de bewoners schoon drinkwater hebben.
De bewoners vrezen ziek te worden van het drinkwater.
De Para doorsteek was aangelegd om de Akanswarie, een 4500 pk diesel elektrische snijkopzuiger, doorgang te geven naar de mijnen. Maar de ecologische stroom van het water is volgens Christiaan daardoor helemaal ontregeld. Wim Bakker, lid van het Actiecomité Alcoa, gaf te kennen dat de Para doorsteek oorspronkelijk in 1750 is gegraven door slaven. Het was een ondiep en smal kanaal en diende om de houtblokken van Boven-Para sneller op de Surinamerivier te krijgen. “Echter hebben zij het verder uitgediept om de Akanswarie naar binnen te loodsen en sindsdien is de hele benedenloop van de Para dichtgeslibd.” Bakker zegt verder dat de Pararivier door de multinationals op Paranam en Billiton vier keer kunstmatig van loop is veranderd, omdat nieuwe mijnen aangelegd moesten worden.
Christiaan zei dat er ook artefacten in het gebied zijn gevonden. Zij wil weten waar deze artefacten zijn. “Die behoren tot de Republiek Suriname, want heeft allemaal te maken met de historie van ons land. We zijn bezig met het herstel van onze geschiedenis en dienen te weten waar deze artefacten zijn.”
Ze vertelt dat ongeveer 43 inheemse dorpen gedwongen moesten verhuizen toen de multinational Suralco zich in Suriname vestigde. Nieuw Koffie Kamp en Ganzee zijn twee bekende dorpen. “Elke keer als een multinational zich in ons land komt vestigen, moeten de dorpen die in het gebied liggen waar men activiteiten wil ontplooien, verhuizen. Hier wil ESAV voor waken.” Het actiecomité wil stappen ondernemen om de belangen van de republiek te bewaken.
Alcoa-lid Wim Bakker, wil dat alle schade die is aangericht aan zowel het milieu als de mensen, eerst goed in kaart wordt gebracht, onder andere de gezondheidstoestand van de bewoners te Acaribo, Paranam, Onverdacht en van mensen die jaren in die omgeving hebben gewoond en gewerkt. “Wanneer de boten bij de haven kwamen aanmeren om bauxiet in te laden, was Paranam dagenlang in een rode mist gehuld. Die is door kleine kinderen van baby af aan ingeademd. Je kunt Alcoa niet weg laten gaan als alle schade niet in beeld is gebracht”, aldus Bakker.

-door Kimberley Fräser-

More
articles