Hindori niet bekend met malversaties bij ziekenhuizen

“Ik ben niet bekend met malversaties bij ziekenhuizen. Als dat zo zou zijn, moeten die ziekenhuizen of personen die zich hieraan schuldig maken, onmiddellijk hard aangepakt worden en zich verantwoorden. Aan mij is dit niet gerapporteerd.” Zo reageert Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), desgevraagd op uitspraken die eergisteren zijn gedaan in het parlement over malversaties bij ziekenhuizen, waarbij oneigenlijke declaraties en vergoedingen genoemd zijn.
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft intussen aan het parlement meegedeeld, dat vooral de omgang met de financiële middelen bij de gezondheidsinstellingen, zorgelijk te noemen is. Er is daarom een complete doorlichting gepland voor alle ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen, waarbij zij volledige inzage moeten geven in de financiën. “Ik heb geen enkel probleem met het doorlichten van de ziekenhuizen”, zegt Hindori.
Hij geeft aan dat ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen transparant moeten zijn en moeten kunnen verantwoorden hoe de gelden worden besteed. “De stortingen van de overheid ko-men uit staatsmiddelen c.q. belastinggelden, dus je moet te allen tijde verantwoording kunnen afleggen”, meent Hindori.
Onlangs hebben de directies van alle ziekenhuizen, vanwege de slechte financiële situatie waarin de ziekenhuizen verkeren, besloten om alleen spoedgevallen te behandelen. Deze verklaring heeft zowel in de samenleving als in het parlement gezorgd voor veel commotie. Minister Elias stelde dat de situatie niet zo erg is zoals die geschetst wordt in de verklaring, maar Hindori beweerde het te-gendeel.
Hindori:“De situatie is zeer ernstig in de ziekenhuizen, anders zouden wij niet met zo een verklaring met een noodkreet komen. De ziekenhuisdirecties worden vanuit de werkvloer door de medische specialisten en verpleegkundigen gewezen op de tekorten aan medicatie, medische verbruiksartikelen en medische apparatuur. Op sommige afdelingen is de situatie nijpender dan op andere afdelingen en die kan verschillen per ziekenhuis, maar overal is het algemene beeld dat er een te grote schaarste is aan materialen om nog adequate zorg te kunnen leveren.”
Elias beweerde ook dat er geen tekort is aan medicamenten, maar volgens Hin-dori is het tekort aan medicamenten momenteel een van de grootste problemen in de ziekenhuizen. Met na-me dure geneesmiddelen kunnen moeilijk aangeschaft worden vanuit het ligdagtarief. In dat geval krijgen familieleden van pa-tiënten recepten mee om de medicijnen elders te gaan zoeken. Intussen heeft de minister aangegeven, dat SRD 100 miljoen beschikbaar is gesteld voor de ziekenhuizen. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft de financiële injectie afgelopen donderdag ontvangen. Hiermee zal onder andere het tekort aan medicamenten worden aangevuld.

 

door Priscilla Kia

More
articles