Parlement niet op één lijn over geloofwaardigheid Getrouw

De oppositieleden van De Nationale Assemblee (DNA), waren gisteren niet te spreken over de uitleg van de minister van Justitie en Politie (JusPol), Stuart Getrouw, over de kwestie van de Counter Terrorism Intelligence Unit (CTIU). Tijdens de openbare vergadering haalde de minister wederom aan dat de politieambtenaren zijn teruggeroepen uit de CTIU op basis van het politie handvest, echter is de afdeling niet ontbonden.
De oppositieleden zijn van mening dat de minister verkeerde informatie heeft doorgespeeld aan het college, op grond daarvan vinden zij dat hij niet meer betrouwbaar overkomt. De coalitieleden vinden dat de minister geen onwaarheden heeft verteld.
De minister zei dat de procureur-generaal juist heeft verwoord dat met hem niet is gesproken over het ontbinden van de unit, slechts over het terugroepen van de politieambtenaren die deel uitmaakten hiervan. De unit waarover men het heeft, zou volgens de minister een onderdeel zijn van het directoraat Nationale Veiligheid en niet van de politie. De minister stelde dat na een constructief gesprek met de procureur-generaal, er besloten is om weer aan de rekrutering te beginnen en aan de verruiming van deze unit. Hierbij is ook de hulp van de minister van Financiën ingeroepen, om eventueel douaneambtenaren te plaatsen binnen deze unit.
Ook wees hij erop dat een misvatting heeft plaatsgevonden als het aankomt op de dagorder, dit is volgens hem reeds gecorrigeerd. “Ik vind het jammer dat mijn goede naam en eer tegen beter weten in te schande is gemaakt door deze situatie”, benadrukte de minister.
VHP-parlementariër Krishna Mathoera, benadrukte dat de minister verkeerde informatie heeft gegeven en dat er geen afstemming is geweest met de procureur-generaal. Zij is eveneens van mening dat de geloofwaardigheid van de procureur-generaal, de minister en de hele justitiële keten in het geding is. Ze wilde weten of de minister met opzet het parlement verkeerd geïnformeerd had. Coalitieleden Roché Hopkinson en Amzad Abdoel, hebben aangegeven dat de minister geen onwaarheden vertelt. De waarheid zou volgens de NDP-fractie verdraaid zijn door anderen. Zij en vond het niet langer nodig om te discussiëren over deze kwestie.
De vicevoorzitter van het parlement, Melvin Bouva, haalde aan niet het gevoel te hebben dat er sprake was van opzet. Hij wees de leden erop dat het niet altijd perfect kan zijn. “Waar er gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt.” Bouva haalde aan dat zolang zij in staat zijn de fouten te corrigeren, dat al blijk geeft van volwassen bestuurders.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles