Het Actiecomité Alcoa heeft gisteren geprotesteerd op Paranam tegen de regering, omdat zij transparantie wil over de Brokopondo-overeenkomst die de regering getekend heeft met de multinational. De multinational is bezig met de ontmanteling, maar daar is volgens het comité geen openheid over gegeven aan de samenleving.
”Wij willen dat informatie van de duisternis in het licht komt door volledig openheid van zaken te geven”, aldus Wim Bakker van het Actiecomité Alcoa. De regering heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de Alcoa zonder daarover eerst toestemming te vragen aan het parlement. De MoU werd in 2017 afgekeurd door het parlement en sindsdien heeft de regering nooit meer informatie verschaft over de ontwikkelingen. Bakker benadrukte dat het actiecomité niet gericht was op een grote opkomst, maar bedoeld was om de wereld te laten zien dat wij in Suriname in staat zijn om het op te nemen tegen de regering en multinationals die met onze belangen spelen. Het actiecomité steunt het parlement ook om haar grondwettelijke plicht te vervullen om vragen beantwoord te krijgen door de regering.
Bakker verneemt dat er een Nederlands bedrijf is ingehuurd om alles af te breken. Er gaan ook geruchten dat er een kapitalistenkliek is die bezig is de elektriciteitscentrale over te nemen. Bakker geeft aan dat de actie gevoerd zal worden tot dat er antwoord wordt gegeven vanuit de regering. “Wij willen dat alle schade die is aangericht aan zowel het milieu als de mensen, eerst goed in kaart wordt gebracht.” Voor de aanvang van de actie om 16:00 uur, heeft de multinational om 15.00 uur een verklaring de deur uitgestuurd, waarin zij aangeeft dat alle handelingen die wordt gepleegd in overeenstemming zijn met de presidentiële commissie. Volgens Bakker was dat een teken dat de actie meteen effect heeft gehad. Echter benadrukte hij dat de actie niet gericht was tegen Surlaco, maar tegen de regering.
Erland Sleur van Stichting Prosbios tevens lid van het actiecomité, zei wat Suriname als erfenis overhoudt als Alcoa zich aan haar verantwoordelijkheden onttrekt en vertrekt zonder het gif op te ruimen dat al die jaren is opgeslagen. “Er zijn mensen ziek geworden door de mijnbouwactiviteiten en er zullen nog mensen ziek worden.” Hij vertelde dat rondom het concessiegebied van Suralco, er nog chemische stoffen zijn opgeslagen. Een oud-Suralco-medewerker, de heer Singothiko, heeft dat enkele dagen geleden verteld. Het zijn afvalstoffen die vrijkomen bij het aluminiumproces waarin cyanide is opgeslagen. In 1993 heeft de oud-medewerker gegevens van de multinational naar buiten gebracht waarin alle stortplaatsen van gif stonden aangegeven. De medewerker werd toen ontslagen. Het gaat om kankerverwekkende stoffen die niet afbreken, tenzij ze worden opgeruimd. Het gaat om 700 tot 900 ton aan chemisch afval dat op jaarbasis werd geproduceerd. Sleur roept Alcoa op om hun corporate responsibilities te blijven uitvoeren.
Op maandag 9 juli 2018 is de Actie Comité ALCOA geproclameerd op een informatieve- en planningsbijeenkomst. Het doel van de Actie Comité ALCOA is actie voeren om de regering te dwingen volledige openheid van zaken te geven over de inhoud van de MOA en uitvoerig antwoord te geven op de vragen die hierover in DNA zijn gesteld. De voorzitter van de presidentiele commissie, die toezicht moet houden op de uitvoering van de MOU, is de industrieel Dilip Sardjoe. Zonder inspraak en betrokkenheid van wetenschappers, ondernemers, vakbonden, bewoners en andere belanghebbenden is reeds begonnen met de afbraak van onder ander de infrastructuur. Vandaag heeft actiecomité ook een petitie ingediend bij het parlement, waarbij zij tal van eisen hebben opgesteld, die binnen twee weken beantwoord willen krijgen.
door Kimberley Fräser