‘Actie tegen eigen partijleden niet gebruikelijk’

Immilio Lens, lid van de NDP, is gestart met een anticorruptiebeweging binnen de NDP. Met name Geo Norden, ex-directeur Wegenautoriteit Suriname (WAS) en Faizal Abdoelgafoer, voorzitter van de Jongerenafdeling NDP, zijn genoemd als personen die zich incorrect hebben gedragen. Bestuurskundi-ge August Boldewijn zegt dat het binnen de politieke geschiedenis van Suriname niet gebruikelijk is dat een lid van een politieke partij een ander lid in opspraak brengt. Hij vermoedt daarom dat de daad van Lens eerst is voorgelegd aan de partijleiding.
Elke burger heeft volgens Boldewijn het recht als hem onrecht is aangedaan naar het Openbaar Ministerie te stappen en daar de bewijsstukken in te dienen. Lens heeft afgelopen vrijdag op een persconferentie meegedeeld dat hij bewijstukken tegen Norden heeft ingediend bij het Openbaar Ministerie. Volgens Boldewijn is het niet duidelijk als Norden een prominent lid van de NDP was. Lens vroeg Abdoelgafoer om op te stappen, anders zou hij “de beerput over hem” open trekken.
Boldewijn zegt dat zulke gevallen van de eigen partijleiding in de doofpot worden gestopt. Lens kan deze stap volgens Boldewijn hebben genomen om zo te laten zien dat de NDP geen criminele partij is. Echter in overleg met de partijleiding, omdat zo de partijdiscipline wordt ondermijnd en andere partijleden in diskrediet worden gebracht.
Lens deelde op de persconferentie mee dat hij een lijst heeft met namen van NDP-jongeren die zich incorrect gedragen. Hij zei deze jongeren één voor één aan te pakken. Boldewijn geeft aan niet te weten als het om een politieke stunt van de NDP gaat. Lens dient wel alle bewijstukken bij de procureur-generaal in te dienen, indien hij die heeft. De procureur-generaal kan dan een onderzoek instellen naar de juistheid van de stukken waarna vervolging gelast kan worden, gevolgd door een mogelijke berechting.

door Priscilla Kia

More
articles