DSB herstelt zich in 2017

De Surinaamsche Bank N.V. (DSB) heeft zich in 2017 hersteld nadat de bank in 2016 een moeilijk jaar heeft gekend met daarin een verlies van SRD 190,8 miljoen. DSB heeft in 2017 een resultaat vóór belastingen van SRD 13,6 miljoen geboekt. Na aftrek van belastingen, resulteert dat in een nettowinst van SRD 10,1 miljoen. Deze resultaten heeft de bank gisteravond, tijdens zijn jaarlijkse Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA), gepresenteerd.
In 2017 heeft DSB een rentemarge van SRD 219 miljoen behaald, een stijging van 17% ten opzichte van een jaar eerder. De stijging van de rentemarge is behaald door een toename van de rentebaten en de rentelasten met respectievelijk SRD 54 miljoen en SRD 23 miljoen. De bank heeft daarnaast SRD 62 miljoen gerealiseerd uit de verkoop van zijn aandelenbelangen in Torarica, Hakrinbank en Assuria. De totale baten van de bank bedroegen SRD 346 miljoen. Na aftrek van de totale lasten, voor een bedrag van SRD 191 miljoen, bedraagt het operationeel resultaat SRD 154 miljoen. Het operationeel resultaat was in 2016 nog SRD 82 miljoen. De dotatie aan de kredietvoorzieningen bedroeg SRD 141 miljoen, ten opzichte van SRD 270 miljoen in 2016.
In vergelijking tot 2016 is het balanstotaal van DSB met ruim SRD 300 miljoen afgenomen, namelijk van SRD 7,5 miljard naar SRD 7,2 miljard. De afname in de balans wordt voornamelijk veroorzaakt door een daling van de totale kredietverlening met SRD 177 miljoen, aangezien.
In het directieverslag wordt vermeld dat de focus van de bank in 2017 was gericht op het saneren van de kredietportefeuille en het verstrekken van een beperkt volume aan nieuwe, kwalitatief hoogwaardige kredieten.
De liquiditeitspositie van de bank is verbeterd. De solvabiliteit voldoet echter, ondanks de positieve resultaten, nog niet aan de solvabiliteitsnorm van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De solvabiliteitsnorm van de CBvS is 10%. Per ultimo 2017 bedroeg de solvabiliteitsratio van DSB 4,38%, een verbetering ten opzichte van een jaar eerder. In 2016 bedroeg deze ratio, vanwege het forse verlies, nog 0,67%. Ter versterking van de solvabiliteitspositie zal in het laatste kwartaal van 2018 een aandelenemissie plaatsvinden.
In het jaarverslag en tijdens de AvA, heeft de bank aandacht besteed aan zijn activiteiten die moeten leiden tot een steeds betere dienstverlening aan klanten.
Zaken zoals investeringen in personeel, het implementeren van het vernieuwde internet banking systeem en de ingebruikname van de state-of-the-art mobiel bankieren applicatie worden daarbij als concrete voorbeelden genoemd.

Directie – en raadsbenoemingen

Tijdens de AvA zijn Peter Ng A Tham en René van Rooij benoemd tot statutair directeur. Dit heeft zich, conform DSB-statuten, op basis van een schriftelijke stemming in de AvA voltrokken. Beide heren maakten al enige tijd deel uit van het managementteam van de bank, echter nog niet als statutair bestuurder. Daarnaast is Waddy Sowma, ook na een schriftelijke stemming, benoemd tot commissaris. Hij vervangt Rani Sohansingh die zich niet herkiesbaar heeft gesteld, nadat het haar beurt was om af te treden. Ronny Blufpand is door de AvA herbenoemd om zitting te nemen in de Raad van Commissarissen van de bank.

More
articles