Overheidsminimumloon landelijk hanteren

Het minimumuurloon zou per 1 juli van dit jaar verhoogd worden, maar vanwege kritiek vanuit diverse groepen vanuit de samenleving – aan de verhoging is geen dialoog met belanghebbenden, zoals werkgeversorganisaties, voorafgegaan – heeft de regering besloten tot nader order de verhoging uit te stellen.
De bestuurskundige August Boldewijn zegt desgevraagd dat hij er een voorstander van is dat het Fiso-systeem niet alleen voor ambtenaren geldt, maar dat het ook voor werknemers in de particuliere sector gaat gelden. In het Fiso-systeem zijn ambtenaren op basis van functiegroepen ingedeeld, aan elk functieniveau is een salarisschaal verbonden. Het bedrijfsleven dient zich te houden aan de Wet Minimumuur-loon uit 2014. Het uurloon wordt in tripartiet overleg vastgesteld. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vindt dat het minimumuurloon op grond van het gelijkheidsbeginsel niet alleen moet worden gehanteerd voor het bedrijfsleven, maar ook voor de ambtenaren. Boldewijn zegt dat zaken niet door elkaar moeten worden ge-haald, zo hanteert de overheid het Fiso, terwijl in bedrijven er sprake is van arbeidsovereenkomsten tussen werkgever en werknemer. Ambtenaren in vas-te dienst vallen onder het Fiso- systeem, maar er is volgens Boldewijn ook een deel dat op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst is van de overheid. Voor deze groep zou het minimumuurloon volgens hem wel moeten worden gehanteerd door de overheid. Boldewijn geeft aan dat bij een arbeidsovereenkomst er onderhandeld wordt tussen werkgever en werknemers over het loon. Hij noemt als voorbeeld het loon van een gepensioneerde ambtenaar die op basis van een arbeidsovereenkomst weer in dienst treedt, maar zegt dat het loon niet hetzelfde hoeft te zijn als wat hij verdiende als ambtenaar.
Boldewijn benadrukt dat het minimumuurloon tot doel heeft te voorkomen dat mensen onder de armoedegrens komen.
Bij een verhoging van het uurloon, bestaat volgens hem wel het gevaar dat ondernemers door de financiële situatie in het land, niet in staat zullen zijn die te betalen of dat zij minder winst zullen maken, met als gevolg afvloeiing van het personeel. De bestuurskundige vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat een verhoging niet ertoe leidt dat mensen ontslagen worden. Boldewijn merkt op dat met het hanteren van het landelijk minimumloon van de overheid, dit soort problemen tot het verleden zullen behoren en dat een ieder gelijk wordt behandeld.

door Johannes Damodar Patak

More
articles