Het leg-seizoen van onze zeeschildpadden is nog steeds gaande, het loopt namelijk van februari tot en met augustus. Stroperij is een grote bedreiging voor de nesten van de zeeschildpadden. Hoewel er een project is gestart om de zeeschildpad en de eieren te beschermen, vindt er nog steeds op grote schaal illegale handel en stroperij van zeeschildpaddeneieren plaats.
Michael Hiwat, Oceans & Wildlife Officer bij WWF Guianas, zegt aan de krant dat er vorig jaar meer dan 68.000 eieren zijn onderschept. In een nest zitten ongeveer 100 eieren. Sinds 2016 is er een verontrustende stijging van stroperij merkbaar. Het aantal onderschepte eieren was toen 34.000, waarvan er 19.105 vernietigd zijn en 15.100 opnieuw in nesten werden begraven.
WWF Guianas heeft in 2015 een overeenkomst van een driejarig project getekend met het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) voor de monitoring en de handhaving van de Surinaamse legstranden, met als focus Galibi en Braamspunt.
De doelen van het project zijn gestoeld op het bijhouden van het aantal nesten en het aantal eieren, het aantal eieren dat gestroopt wordt en het tegengaan van stroperij. Volgens Hiwat vertonen de percentages een stijgende lijn in vergelijking tot de voorgaande jaren. Volgens Hiwat komt dit vanwege de economische situatie.
Tijdens het leg-seizoen wordt de controle uitgevoerd door de jachtopzieners en worden er seizoenarbeiders ingezet voor het monitoren, tellen en beschermen van de zeeschildpadden. Hiwat geeft aan dat de grootte van de stranden en het tekort aan manschap hierbij een belangrijke rol spelen. Ook is hij van mening dat stropers steeds inventiever worden. Voor wat betreft de populatie, is het aantal krape zeeschildpadden stabiel, terwijl het aantal aitkanti’s (lederschildpad), is afgenomen. Behalve dat eieren gestroopt worden, is het ook mogelijk dat ze terechtkomen in de netten van vissers. Dit is nogal zorgwekkend.
Hiwat is tevreden over de samenwerking met het ministerie, dankzij het project zijn seizoenarbeiders vanaf dat het seizoen begint, februari, op de stranden aanwezig. In de voorgaande jaren waren ze meestal pas in maart op de stranden. Het ministerie wordt ook gesteund door WWF Guianas, vandaar dat er gekozen is voor een meerjarig project. Aan het eind van dit seizoen zal het project geëvalueerd worden en dan zal besloten worden of het project gecontinueerd wordt.
door Kimberley Fräser