Studenten altijd dupe van stakingen

Het wetenschappelijk personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suri-name (AdeKUS), is vanaf afgelopen vrijdag in be-raad. Hierdoor zijn alle diensten die zij leveren lamgelegd. De studenten hebben daarom in de afgelopen dagen geen colleges kunnen volgen. Emanuel Scheek, voorzitter van de studentencommissie Ade-KUS, zegt dat er de afgelopen dagen ook geen tentamens zijn afgenomen.
De studenten van de diverse faculteiten bevinden zich nu in de laatste tentamenronde. Zij hebben eerder aangegeven te vrezen dat het collegejaar in gedrang zal komen door de vele stakingen.
Ook Scheek is die mening toegedaan, hoewel hij denkt dat de gemiste tentamens ingehaald kunnen worden als de staking niet te lang duurt. “Anders zal het een verloren collegejaar zijn en dan zullen we in de vakantie door moeten trekken”, zegt hij.
Scheek benadrukt dat alle studenten last ondervinden van de staking, vooral de studenten die in de afrondende fase zitten. Hij haalt aan dat het veelvuldig staken reeds zijn effect heeft bewezen op het lager onderwijs. “Als er te vaak gestaakt wordt op de universiteit, dan wordt het ook een ramp hier.” De voorzitter van de studentencommissie vindt de stakingen nu wel vervelend worden, gezien het steeds weer de studenten zijn die er de dupe van worden. “Niet het wetenschappelijk personeel of het technische en administratief personeel, maar de studenten betalen steeds het gelag bij stakingen”, benadrukt Scheek. Hij geeft aan dat elke staking er één is die zij zich niet kunnen permitteren.
De Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) is in actie vanwege hun salarisreeksen. De VWPU verwacht dat het universiteitsbestuur aanstaande donderdag zal reageren. Scheek hoopt dat de staking snel wordt opgeheven en dat de partijen overeenstemming met elkaar bereiken. Hij benadrukt dat alle partijen hun verantwoordelijkheid moeten kennen, zodat er niet wordt overgegaan tot het voeren van acties.

 

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles