Platformen sociale media begrijpen belangrijk voor succes

Niet alleen voor individuen, maar vooral voor bedrijven die sociale media gebruiken voor reclame en branding en dat met succes willen doen, is het belangrijk dat zij begrijpen hoe de verschillende platformen werken. Dit was de boodschap die Jean-Luc van Charante, directeur van Ineffable N.V., meegaf aan het publiek op de tweede dag van de Social Media Conference Suri-name 2018.
Persoonlijk onderzoek van Van Chanrante heeft uitgewezen dat tot mei 2018, 330.000 mensen in Suri-name een Facebook account hebben, waarvan de meeste gebruikers, namelijk 82.000, binnen de leeftijdscategorie van 35-54 jaar zitten. “Voor een bedrijf dat voornamelijk jongeren wil bereiken, is Facebook dus niet het ideale platform. Surinaamse jongeren schuiven steeds meer van de grote platformen, zoals Facebook en Insta-gram, af naar Snapchat. Hoewel zij wel een account kunnen hebben, zijn zij niet actief daarop”, legt Van Charante uit.
Het is daarom van belang te weten op welk platform geadverteerd wordt om de juiste doelgroep te bereiken.
Daarnaast moet elk bedrijf begrijpen hoe de mechanismen van de platformen werken. Elk platform heeft volgens Van Charante een ander publiek en moet daarom anders benaderd worden. Bij sociale media moet je als bedrijf je bezoekers kennen, zodat de pagina zodanig ingericht kan worden dat meer bezoekers worden geprikkeld. Er zijn verschillende manieren om sociale media te gebruiken voor bedrijven, bijvoorbeeld voor het verzamelen van informatie, klanttevredenheidsonderzoek, sollicitatieoproepen, het specificeren van de diverse klanten, bereikbaarheid/klantcontact en het oplossen van problemen.
Van Charante zei dat sociale media veelal niet begrepen worden door de gebruikers, terwijl als men de mogelijkheden van sociale media kent, die ook benut kunnen worden. Sociale media zorgen voor een connectie met mensen, die niet vanzelfsprekend komt. Bij bedrijven is het belangrijk dat de directie werknemers die ingezet worden voor sociale media marketing, ontlast worden van andere functies, omdat beide taken niet met elkaar gecombineerd kunnen worden. Daarnaast zegt hij dat werknemers bereid moeten zijn om het bedrijf waarvoor zij werken, door sociale media naar grotere hoogtes te brengen zonder extra vergoeding te eisen. Een belangrijk aspect is dat bedrijven promoten waarin zij sterk zijn.
Sociale media worden merendeels gezien als een manier van netwerken. Maar sociale media kunnen ook gebruikt worden om strategieën te bedenken. Communicatie is veranderd ten opzichte van vroeger. Vroeger schreven mensen brieven met de hand of met een typemachine, maar internet en sociale media hebben voor een nieuwe trend gezorgd. Deze trend wordt nu verder voortgezet met sociale media en contacten. Sociale media zijn geen vervanging voor bestaande media, maar een aanvulling en uitbreiding om een netwerk uit te bereiken. Sociale media bieden mogelijkheden om op strategische manieren mensen te prikkelen.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles