De Kriyoro Wiki is gisteren van start gegaan met een lezing over de boedelproblematiek. De boedelproblematiek is een veel voorkomend verschijnsel in de Surinaamse gemeenschap. Wanneer een stuk grond een boedel is, zegt men vaak dat men er niets mee kan beginnen, omdat er maar geen overeenstemming bereikt kan worden onder de naamgenoten. Gisteren heeft Carlo Godblied bewezen dat met een andere kijk op boedel, er toch mogelijkheden zijn om inkomsten te verwerven, waarbij niet alleen de naamgenoten er baat bij hebben, maar ook het land. Godblied heeft gisteren in het Claudetta Toney Multifunctioneel Centrum (CTMC) gebouw een lezing verzorgd met als titel: ‘Boedel na ini Sranan ‘we Go2”. Deze lezing is georganiseerd door de Stichting Fiti Fu Wini. Met deze lezing is de Kryoro Wiki begonnen. Diverse organisaties zullen tot 1 juli activiteiten ontplooien in het kader van 155 jaar herdenking van de afschaffing van de slavernij.Godblied heeft gisteren het boedelaspect niet besproken vanuit een jurydisch perspectief, maar vanuit een cultureel en sociaal- economisch oogpunt. Onder grote belangstelling van het publiek voerde hij aan dat het boedelaspect geen probleem hoeft te zijn. Godblied die bezig is een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van boedel, zegt dat de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten mogelijkheden hebben om de nagelaten lappen gronden in productie te brengen. Hij haalde bijvoorbeeld aan dat er op dergelijke grote stukken grond aan landbouw gedaan kan worden. De oogst of de opbrengsten van de oogst zouden dan eerlijk verdeeld moeten worden onder de naamgenoten.
Met dit onderzoek wil Godblied de nazaten van de tot slaaf gemaakten een andere kijk bieden op boedel. Hij benadrukt dat dat deze situatie mogelijkheden biedt en die moeten zoveel als mogelijk benut worden. Hij haalde bijvoorbeeld aan dat er in de tijd een Surinaams bedrijf grootschalig bezig is geweest met het planten van sinaasappel. “Als het toen is gelukt, moet het nu ook lukken”, benadrukte hij.
Hij voerde aan dat de nazaten niet moeten uitgaan van het probleem, maar van de mogelijkheden. Dat moet volgens hem de drijfveer zijn zodat ze stappen zullen ondernemen om te gaan produceren.
Sheron Rodgers, secretaris van stichting Fiti fu Wini, zei dat Godblied alle aanbevelingen van deze lezing mee zal nemen, om die ook te verwerken in het laatste deel van zijn boek. Ook voegde ze eraan toe dat Godblied mogelijk weer een presentatie zal geven over het onderwerp wanneer hij het onderzoek heeft afgerond.
-door Richelle Mac-Nack-