Kruisland vreest bekoeling relatie Suriname-Brazilië

De regering heeft India tijdens het driedaagse bezoek van de Indiase president, Ram Nath Kovind, voor de tweede keer haar ondersteuning toegezegd voor een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Dit terwijl ons buurland Brazilië, ook belangstelling heeft voor een permanente zetel. Samen met India en Brazilië willen Duitsland en Japan ook een permanente plek hebben in de Veiligheidsraad. Recent is president Desiré Bouterse op uitnodiging van zijn Braziliaanse collega Michel Temer, groots ontvangen en zijn er diverse projecten besproken. Dat Suriname Brazilië passeert en ervoor kiest om India te ondersteunen, is volgens oud-diplomaat Arnold Kruisland een ondoordachte diplomatieke keus. Hij benadrukt dat de regering een politieke beslissing heeft genomen in deze kwestie. Kruisland stelt dat met het besluit van de regering, er van de zijde van Brazilië zeker een bekoeling zal plaatsvinden in de relatie tussen beide landen. Hij merkt op dat ons buurland, gelet op de goede diplomatieke betrekkingen met Suriname, zeker had gerekend op de steun van ons land.
De afstand tussen India en Suriname is ongeveer 14.000 km. Kruisland geeft aan dat de afstand in feite geen rol speelt, maar zegt dat het gebruikelijk is dat er eerst wordt gekeken naar de landen binnen de regio en dat de ondersteuning aan Brazilië een goed gebaar zou zijn naar alle an-dere Zuid-Amerikaanse landen. Hij erkent dat India een supermacht is, maar zegt dat Brazilië niet onderdoet voor India, gezien Brazilië het grootste land is in Zuid- Amer-ika en op de derde plaats staat qua industriële ontwikkelingen. Kruisland is van me-ning dat ook de bevolking van Suriname een veel hechtere en diepere binding heeft met het volk van Brazilië. Hij noemt als voorbeeld het WK, waarbij een groot aantal Surina-mers, Brazilië ondersteunen en dit aantonen door middel van producten die de Braziliaanse vlag hebben. Door de jaren heen zijn de Brazilianen volgens hem ook een deel geworden van onze gemeenschap. Het bezoek van de Indiase president heeft ook niet zoveel nazaten op de been gebracht. Kruisland benadrukt dat het altijd de buren zijn die bij eventuele calamiteiten inkomen met hulp. Hij vraagt zich af als India bij een calamiteit een helikopter zal laten vliegen naar Suriname voor assistentie.
Kruisland die tevens politicus (NPS) is, zegt dat de beslissing van de regering Bouterse/ Adhin gericht is op de verkiezingen in 2020 om in het bijzonder de Hindoe-staanse kiezers naar zich toe te trekken. De geweldige ontvangst van de Indiase president moet volgens hem gezien worden als een signaal naar de Hindoestaanse gemeenschap toe dat de regering het meent met India en dus ook met de Suri-namers van Indiase afkomst. Maar volgens Kruisland is dit een onverstandige gok geweest van de regering. Hij is ervan overtuigd dat in een regering waarbij de NPS deel zou uitmaken van de coalitie, het besluit om India te ondersteunen nooit zou zijn geschied. De politicus benadrukt dat er absoluut geen buitenlands beleid te be-speuren valt bij de huidige regering. Ook over het bedrag dat is vrijgemaakt voor de komst van de Indiase president, heeft Kruisland grote twijfels. Hij is ervan overtuigd dat de komst veel minder dan SRD 7 miljoen heeft gekost, gelet op de zaken die hij in de afgelopen drie dagen heeft waargenomen. Kruisland stelt dat dit bedrag vrijgemaakt moest worden om geld te kunnen wegsluizen naar bepaalde personen en naar de kas van de NDP voor de komende verkiezing.

door Johannes Damodar Patak

More
articles