Illegale handel vormt enorme bedreiging voor bedrijfsleven

Volgens Steven MacAndrew, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), vormt de illegale handel een enorme bedreiging voor legitieme ondernemers en voor de duurzame ontwikkeling van ons land. Dit kwam vandaag naar voren tijdens de ‘high level meeting’ in hotel Krasnapolsky over de illegale handel. Deze handel staat haaks op wat de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) de afgelopen vier jaar heeft willen helpen realiseren, met name de promotie van ondernemerschap, een enabling environment for sustainable enterprises, decent work in Suriname, corporate social responsibilities en duurzame ontwikkeling.
Elk jaar vloeien miljarden dollars uit activiteiten van de illegale handel naar de globale economieën en zorgen voor het afdanken van lokale economieën, het reduceren van legale inkomstenbronnen, verslechterde sociale condities en oplaaiende conflicten. Ondernemers die geconfronteerd worden met verhoogde accijnzen met daarnaast ook de smokkel van een soortgelijk product dat ver beneden de vraagprijs verkocht wordt, moeten op den duur hun bedrijf sluiten vanwege een verder dalend marktaandeel. Mac Andrew zegt dat de illegale handel ook haaks staat op de kernwaarden van de VSB, zoals integriteit, vertrouwen, rechtszekerheid en rechtsorde.
De informatiesessie komt daarom op een goed moment, waarbij dieper kan worden ingegaan op de illegale handel en waarom het een bedreiging vormt voor ondernemers en duurzame ontwikkeling.
Volgens Mac Andrew bestaan er diverse misverstanden bij de media en beleidsmakers over de illegale handel. Zo werd er een paar maanden geleden in een editorial gesteld dat de VSB overdreef over de omvang van de illegale handel. Een paar weken geleden vernam hij hetzelfde van een beleidsmaker. Het is volgens Mac Andrew duidelijk dat er meer gedaan moet worden om de kennis over dit onderwerp te vergroten in Suriname. Illegale handel wordt gedefinieerd als de productie, import, export, verkoop en opkoping van goederen die niet ingewilligd zijn met de huidige wetgeving in een bepaalde jurisdictie. De illegale handel kan diverse vormen aannemen, zoals smokkelwaar, namaakgoederen, belastingontduiking, etc. De illegale handel is omvangrijk en vindt plaats in verschillende sectoren, dat zorgt ervoor dat de zaak complex wordt. Ook in Suriname is merkbaar dat de lokale omstandigheden invloed hebben op de dynamiek en structuur van de illegale handel. Hoewel lokale condities een grote invloed hebben, kunnen wereldwijd een drietal factoren worden waargenomen, die de illegale handel bevorderen, namelijk de preferentie van consumenten, de business condities en de regelgeving. Volgens de paper ‘Illicit trade in de 21st century’, die in februari 2016 is verschenen, vindt de illegale handel in het duister plaats, waardoor het moeilijk is om te komen tot exacte data over de activiteiten. Het is daarnaast ook een grote uitdaging om de sociaal-economische invloed te meten. Echter zegt Mac Andrew dat het ontbreken van exacte data niet ertoe mag leiden dat het probleem gebagatelliseerd wordt. Illegale handel is een serieuze en groeiende bedreiging voor de samenleving. Door smokkel, vervalsing en belastingontduiking, verliezen overheden miljarden aan inkomstenbelasting, terwijl legale ondernemingen ondermijnd worden en consumenten blootgesteld worden aan producten van inferieure kwaliteit.

 

door Priscilla Kia

More
articles