‘Bouterse verkoopt de belangen van het volk’

De Nationale Assemblee (DNA) is niet te spreken over de wijze waarop de regering informatie verstrekt over de onderhandelingen die met Alcoa/Surlaco hebben plaatsgevonden. DNA vindt dat de regering niet tijdig de assemblee informeert, vooral nu bekend is dat Alcoa al druk bezig is met de ontruiming van de plant in Para.
Het stafdorp zal ook gesloopt worden, het zwembad dat daarbij hoorde, is al volgestort met zand.
Afgelopen donderdag hebben de parlementariërs deze kwestie in een huishoudelijke vergadering besproken.
VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien is van mening dat de regering van de hele onderhandeling met Alcoa inzake de Suralco kwestie, een fiasco heeft gemaakt waarbij de belangen van het Surinaamse volk verkocht zijn onder aanvoering van Bouterse en Adhin en de presidentiële commissie onder leiding van Dilip Sardjoe. Hij benadrukt dat de belangen van de werknemers, de bauxietindustrie evenals de milieuaspecten, overboord zijn gegooid om toch te bewerkstelligen wat men wilde, namelijk Alcoa te betalen. Hij wijst erop dat conform de vroegtijdige beëindiging, er een compensatie zou moeten komen van Alcoa. “Voor die dam zou er niets meer betaald moeten worden, sinds twee jaar geleden. Echter merken we dat de regering al US-dollar 200 miljoen heeft betaald”, zegt Gajadien. Dit duidt volgens hem erop dat de regering daadwerkelijk de belangen van het volk verkoopt.
Volgens Gajadien is het vanaf dag één het streven van de regering geweest om de Afobakkadam in bezit te krijgen voor de komende algemene verkiezingen om daarmee propaganda te maken.
Ook is hij er niet over te spreken dat de regering over deze kwestie geen duidelijkheid verschaft aan het politiek college. Hij meent dat de regering, voorzitter van DNA en de coalitie, een vertragingspolitiek gebruiken. “De DNA-voorzitter doet alsof ze opkomt, maar speelt mee met de regering”, haalt hij aan.
Volgens Gajadien is de assemblee in de afgelopen periode vleugellam gemaakt in deze kwestie. Hij vindt dat DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en de coalitie, een typische NDP-strategie gebruiken. Volgens hem doen ze alsof ze het niet eens zijn met de regering, maar achteraf spelen ze de regering in de kaart.
Hoewel de ontmanteling van Suralco een belangrijke aangelegenheid is, vindt Gajadien dat emotionele reacties niet nodig zijn. Zo heeft NDP-assembleelid Patrick Kensenhuis eerder aangegeven het zielig te vinden dat de zaken gesloopt worden, terwijl het volk er gebruik van kon maken. Gajadien is van mening dat Kensenhuis het accent verlegt door dergelijke uitspraken. “Als hij werkelijk wilde opkomen voor de belangen van het volk, dan zou hij de regering dwingen om een bredere compensatie voor Suriname te vragen.”
De parlementariër benadrukt dat emotionele uitspraken achterwege gelaten moeten worden, men moet zich zakelijk opstellen en er rekening mee houden dat er een overeenkomst is. “Als Alcoa zich niet houdt /aan de overeenkomst, moet zij inkomen met compensaties”, aldus Gajadien.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles