OLIFANTENHUID

Ofschoon velen met afgrijzen hebben gereageerd toen bekend werd hoeveel geld de regering Bouterse II wenst uit te geven in het kader van het bezoek en een goede ontvangst van de Indiase president Ram Nath Kovind en die verontwaardiging ook kenbaar hebben gemaakt, stoort ze zich nergens aan en laat wederom haar olifantenhuid zien.  Maar liefst 1 miljoen dollar, gelijk aan zeker 7.5 miljoen SRD, zal de regering Bouterse uitgeven c.q. verbrassen om het Indiase staatshoofd een ‘waardige’ ontvangst te vergunnen. Jaren achtereen is onze hoofdstad op de meeste plaatsen ernstig vervuild geraakt en nimmer kwam het bij de regering op een grote schoonmaakactie in te zetten en daarvoor geld vrij te maken. Thans komt de Indiase president op bezoek en dan is ineens alles wel mogelijk en zet de regering de eenvoud helemaal opzij om te doen alsof we een steenrijke natie zijn die 1 miljoen dollar als kleingeld kan versjacheren. Niet alleen vanwege de oppositie is er kritiek geleverd op de enorme en misplaatste uitgaven die men wenst te koppelen aan dit bezoek, maar ook vanuit de coalitie zijn er stemmen opgegaan die vinden dat de regering het op een eenvoudige en minder kostbare manier had kunnen aanpakken. Eenvoud siert natuurlijk altijd de mens. Ook is het zo dat Indiase politieke leiders vaak de eenvoud zelve zijn en dus ook geen twistpunt ervan zouden maken, als onze regering minder uitgaven had verbonden aan het bezoek van Kovind. Het assembleelid Rashied Doekhie, heeft ook verklaard het helemaal niet eens te zijn met de uitgaven, groot 1 miljoen dollar, voor het bezoek van de Indiase president. De kosten van dit bezoek (1 miljoen US-dollar)  door de regering Bouterse konden volgens Doekhie met 100.000 dollar gedekt zijn. Ook is het een raadsel hoe de regering aan dit absurd hoge bedrag is gekomen en wie voor de calculaties verantwoordelijk is.  Bij velen bestaat dan ook het vermoeden dat er wederom behoorlijk wat aan de strijkstok zal blijven kleven.  Los van de financiële uitgaven die verbonden zijn aan dit hoge bezoek, heeft de regering door tal van wegafsluitingen en omleidingen van het verkeer een ware verkeerschaos in de hand gewerkt.  Niet weinig personen zullen heel moeilijk of niet hun werk kunnen bezoeken en met de grootste moeite huiswaarts kunnen keren. Velen hebben voor de  dagen dat Kovind hier vertoeft, dan ook verlof geboekt. Ook het feit dat men het bestemmingsverkeer zelfs zal frustreren, heeft nu reeds voor veel onbegrip en wrevel gezorgd. Zal men bedrijven die door middel van voertuigen hun werk moeten doen, op die manier gaan saboteren?  Heeft men bij deze regering dan geen mensen die een goede planning kunnen maken en een organisatie op een deugdelijke wijze kunnen leiden? Moet er opnieuw een grote verkeerschaos in en buiten Paramaribo ontstaan, omdat er hoge buitenlandse gasten in dit land arriveren?  Dergelijke afgrendelingen van belangrijke secties van deze stad hebben wij in het verleden tijdens het bezoek van bijvoorbeeld ex-president Suharto van Indonesië niet meegemaakt. Waarom moet dat nu wél bij een staatshoofd dat niemand in dit land kwaad zou willen doen. Wij hopen op de valreep dat de regering en haar gewapende machten betere plannen uitstippelen, waardoor ze in het bijzonder het verkeer niet totaal in het honderd laten lopen.

More
articles