Mario Amatoemar heeft anders dan de overige leveranciers van arrestantenvoeding, ruim een jaar geen vergoeding gekregen van de overheid voor zijn geleverde diensten. Amatoemar die dagelijks voeding levert aan drie strafinrichtingen, heeft vanaf juni 2017 geen betaling meer ontvangen.
Ruim een jaar schiet hij de overheid zelf voor, zodat de arrestanten normaal van voeding kunnen worden voorzien. Echter zit hij nu flink in de problemen, hij is net als de overige leveranciers door zijn voorraad heen en financiële middelen om een voorraad aan te schaffen, liggen niet voor het oprapen.
Aan Amatoemar werd voorgehouden dat betalingen niet konden worden overgemaakt, omdat niet al zijn stukken in orde zijn.
Echter is er een contract getekend, dat aangeeft dat zolang er diensten geleverd zijn, de betalingen voldaan moeten worden nadat de leverancier de nodige stukken heeft overlegd met het ministerie. Vanaf juni 2017 heeft Amatoemar ook geen reçu’s gehad, die het bewijs zijn dat hij voeding heeft geleverd.
Een tijdje geleden heeft het ministerie van Justitie en Politie in een brief zijn verontschuldigingen aan Amatoemar aangeboden voor de ontstane problemen. Het ministerie deed een beroep op deze leverancier om geduld en begrip te tonen voor de situatie, maar volgens Amatoemar wordt zijn situatie steeds slechter. Hij ziet dan ook geen andere oplossing dan het werk neer te leggen, indien de achterstallige gelden niet betaald worden.
De leveranciers van arrestantenvoeding hebben gezamenlijk het besluit genomen om de overheid een periode van twee weken te geven om zaken in orde te maken. Ze lieten eerder weten dat de devaluatie van de Surinaamse dollar hen ook meer onkosten geeft, desondanks hebben zij een aantal maanden de voorraad kunnen bekostigen zonder enige betaling te ontvangen. Als de overheid voor 15 juni geen reçu’s en betalingen aan deze leveranciers verstrekt, zullen de diverse strafinrichtingen vanaf 16 juni 2018 niet voorzien kunnen worden van voeding.
door Richelle Mac-Nack