‘Pad van vrede nog recht overeind tussen VS en Noord-Korea’

De Amerikaanse president Donald Trump, heeft de ontmoeting met de Noord- Koreaanse leider Kim Jong-un die op 12 juni zou plaatsvinden in Singapore afgeblazen. Dit naar aanleiding van een recente verklaring van Noord- Korea waarin volgens Trump sprake is van enorme woede en openlijke vijandigheid. DA’91-voorzitter Angelic Alihusain-del Castillho tevens oud-diplomaat, zegt dat ondanks het annuleren van de ontmoeting het pad van vrede tussen de Verenigde Staten (VS) en Noord-Korea nog recht overeind is. Zij geeft aan dat de diplomaten van Trump weer om de tafel zullen gaan met de Noord-Koreanen om opnieuw een ontmoeting te plannen. Dit zal volgens haar niet gelijk gebeuren, maar na een afkoelperiode van beide leiders. Alihusain-del Castillho voert aan dat Trump ernaar streeft om een legacy achter te laten als president van de VS, daarom zal hij volgens haar het pad van vrede niet zomaar verlaten. Zij merkt op dat Trump niet weg te denken zal zijn als het hem lukt om vrede te sluiten met Noord- Korea en of diplomatieke banden aan te leggen. Als voorbeeld noemt ze de opzet van een ambassade in Jeruzalem.
Alihusain- del Castillho, die zelf haar masters in diplomatie heeft gedaan, stelt dat binnen de diplomatie het belangrijk is dat bij onderhandelingen partijen gelijk zijn aan elkaar en niet dat de ene partij zich superieur voelt aan de andere. Zij brengt in herinnering dat Trump de Noord- Koreaanse leider heeft uitgenodigd voor een ontmoeting. De oud-diplomaat zegt dat Kim Jong-un bewust verklaringen uitbrengt om zijn mensen erop te wijzen dat hij niet als een kleine jongen wordt uitgenodigd door de Amerikaanse president. Dit, omdat hij in de ogen van zijn mensen als de grote leider wordt gezien.
Alihusain- del Castillho geeft aan dat met de verklaringen van Noord- Korea, Trump geen risico wilde nemen dat hij wordt bedankt voor het initiatief dat hij heeft genomen. Zij vertelt dat het afzeggen van Noord- Korea een zware diplomatieke klap zou zijn voor de VS. Trump heeft als voorwaarde voor een ontmoeting gesteld, dat Kim Jong-un eerst deze stap moet zetten. De oud- diplomaat geeft aan dat diplomaten slim genoeg zijn om zonder dat de twee leiders het weten, een toevallige ontmoeting te organiseren, waarbij geen van de partijen gezichtsverlies zal lijden.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles