William Waidoe, lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën in De Nationale Assemblee (DNA), zegt naar aanleiding van de recente inbeslagname van 19 miljoen euro door de Nederlandse autoriteiten, dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen. Waidoe die zelf ook uit de bancaire sector komt, vertelt dat het probleem van correspondentbanken met onze lokale banken niet van nu is, maar al enkele jaren speelt. Hij zegt dat de CBvS er al lang van op de hoogte was dat de lokale banken in problemen kwamen met correspondentbanken. Dat het geld in beslag is genomen, komt volgens hem door de laksheid van onze moederbank. Volgens Waidoe is het feit dat de CBvS al vijf jaar lang geld overmaakt voor de banken, een teken aan de wand dat er bewust geen maatregelen zijn genomen door de governor.
“Het land is te schande gezet”, zegt Waidoe. Hij benadrukt dat de CBvS gefaald heeft om zijn hoofdtaak, namelijk toezicht houden, te vervullen.
Waidoe geeft aan dat in 2012-2013 er al maatregelen waren getroffen dat bij alle geldtransacties bij cambio’s legitimeren verplicht is, maar veel cambio’s hielden zich niet hieraan. De PL- parlementariër stelt dat ons land zwakke instituten heeft waardoor controle en handhaving van wetten moeilijk is. Wat de inbeslagname van de euro 19 miljoen betreft, zegt hij: “Als wij in Suriname zelf niet in staat zijn om controle uit te oefenen, dan moet dit maar van buiten komen als het niet van binnen kan.”
De lokale banken hebben intussen hun regels voor het plegen van transacties in vreemd valuta aangescherpt. Zo is het nu verplicht om de herkomst van het geld aan te tonen en vanaf een transactie van euro 500 wordt er 3 procent afhandelingskosten in rekening gebracht. Nadat het geld in beslag is genomen en door internationale ontwikkelingen, is de koers van de euro met SRD 1 gedaald. Waidoe vraagt zich af hoe het kan dat de wisselkoers plotseling gedaald is met een hele SRD1, aangezien deze tot stand komt door vraag en aanbod. Volgens hem is ons land vanaf 1975 in de greep van een klein groepje mensen dat het voor het zeggen heeft. Hij benadrukt dat elke regering die aan de macht komt, te maken heeft met deze kleine groep van malafide kapitaalkrachtigen die druk uitoefent en het volk daaronder laat lijden. De parlementariër hoopt dat Nederland het geld niet vrij geeft, al moeten de cambio’s over de kop gaan. Waidoe zegt dat de burgers hiervan niet de dupe te worden als ze zich gaan bundelen en alleen maar lokale producten consumeren.
door Johannes Damodar Patak