Onder supervisie van de Europese Unie (EU) en het EU-programma for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME), zijn twaalf eilanden uit de regio uitgenodigd om contact te leggen met het bedrijfsleven in Suriname. De handelsmissie die al 26 jaar lang wordt gehouden, maar dit jaar voor de vijde keer in Suriname wordt georganiseerd op woensdag 30 en donderdag 31 mei, zal deze mogelijkheid bieden. Surinaamse ondernemers krijgen de kans zaken te doen met ondernemers uit Nederland, Latijns-Amerika en de Caribbean.
Peter Oerlemans, directeur InterExpo Caribbean N.V., geeft aan dat behalve het duurzaam zaken doen, het evenement tot doel heeft de wederopbouw van de Caribische eilanden die getroffen zijn door een orkaan in september 2017, gestalte te geven. De wederopbouw zorgt niet alleen voor werk in de bouwsector, ook de visserij- en de landbouwsector moeten worden opgebouwd. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor personeel in de gezondheidzorg, het onderwijs en het hotelwezen.
Surinaamse ondernemers kunnen van deze mogelijkheden gebruik maken.
Ron van der Gaarden, directeur van het bedrijf Esmerillion Consultancy & Training, dat gespecialiseerd is in export, komt in met het faciliteren van een aantal exportmogelijkheden voor bedrijven die problemen hebben met de export naar het Caribisch gebied. “Export in de Caribische regio is vrij lastig is vanwege verschillende aspecten die zich in de regio hebben ontwikkeld”, zegt Van der Gaarden. Problemen met het verkrijgen van vergunningen vanwege de regelgeving, kunnen volgens hem verminderd worden door het classificeren van producten. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Vanuit de douane gezien, is het hebben van een intern compliance programma belangrijk. Ook hierover zullen de ondernemers geïnformeerd worden.
“Logistiek is het een drama om producten in het Caribisch gebied te laten komen”, zegt S. Ganpat, voorzitter Stichting National Livestock & Agriculture Foundation Suriname (NALA). Hij is persoonlijk betrokken bij de export van agrarische producten naar de ABC-eilanden. Volgens hem is er een grotere vraag naar Surinaamse producten dan naar Nederlandse. Echter zijn de vliegverbindingen en de bootverbindingen niet gericht op het Caribisch gebied, wat het moeilijk maakt om vooral agrarische producten in het gebied te krijgen. Maar hij gelooft dat op het moment dat er een bepaalde behoefte is, de lijnen in place gebracht kunnen worden.
Ganpat is bezig met het uitwerken van een rechtstreekse bootverbinding tussen Paramaribo en Curaçao. Het streven is de boot gevuld te krijgen zodat die binnen vier dagen daar kan zijn. Indien dit gerealiseerd kan worden, kunnen de producten daar aankomen tegen een prijs waarmee op de markt geconcurreerd kan worden. De zaken moeten alleen nog besproken worden.
-door Priscilla Kia-