‘Identificatieplicht en herkomst van valuta normale zaak’

Lokale banken hebben hun voorwaarden bij transacties in vreemde valuta aangescherpt. Zo moeten mensen die transacties vanaf euro 500 plegen, zich legitimeren en de herkomst van het geld kunnen aantonen. De kosten hiervoor bedragen 3 procent van het transactiebedrag. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Verenging van Economisten in Suriname (VES), zegt dat het heel normaal is dat de banken hun regels hebben aangescherpt, dit heeft te maken met de internationale bancaire regels die het witwassen van geld tegen moet gaan. Ramautarsing merkt op dat zowel de identificatieplicht als de herkomst van vreemde valuta, in het verleden niet zo nauw werden toegepast. Dat er extra kosten in rekening worden gebracht bij een dergelijke transactie, komt door de risicopremie die de banken hebben ingevoerd voor het geval zij moeite krijgen de euro’s naar Nederland op te sturen. Ramautarsing zegt dat we niet moeten vergeten dat er in Suriname meer contante euro’s binnenkomen (familiesteun, toeristen etc.) dan eruit gaan (vakantie naar eurolanden) waardoor er regelmatig eurobiljetten naar Nederland vervoerd moeten worden. Dit staat geheel los van het girale geldverkeer.

De VES- voorzitter verwacht dat deze maatregel van tijdelijke aard is en dat die weer teruggebracht zal worden naar rond een half procent. Volgens hem moeten wij kritischer worden, omdat het niet onbekend is dat er veel zwart geld is in Suriname. “Dit moeten wij afremmen”, aldus Ramautarsing.

De banken hebben deze maatregelen ingevoerd nadat een geldzending van euro 19 miljoen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), door de Nederlandse justitiële autoriteiten is vastgehouden voor onderzoek. De autoriteiten onderzoeken de herkomst van het geld. Dit heeft tot gevolg gehad dat de wisselkoers van de euro is gedaald. Ramautarsing stelt dat de koersdaling niet alleen daarmee te maken heeft. Het is volgens hem van belang te weten dat de euro al enkele weken een daling ten opzichte van de dollar vertoont. Betaalde men vroeger US-dollar 1,24 voor de euro, thans betaalt men US-dollar 1,17. Dit komt door de economische en politieke ontwikkelingen in de wereld waarop wij geen enkele invloed kunnen uitoefenen. Hierdoor is de wisselkoers voor de euro momenteel rond de SRD 8,80. Dit is ook de koers die de cambio’s hanteren.

Ramautarsing zegt dat door niet snel de herkomst van de 19 miljoen euro aan te kunnen aantonen, er onzekerheid is ontstaan bij degenen die euro’s opkopen en hen die euro’s sturen naar Nederland. Er zijn ook meldingen dat de cambio’s de euro voor SRD 7,50 opkopen. Ramautarsing voert aan dat mensen die euro’s in contanten hebben, genoodzaakt zijn om die om te wisselen tegen een lagere koers. De cambio’s brengen namelijk een soort risicomarge in rekening. “Hopelijk zal dit snel voorbij zijn, want de burger draait weer op voor de niet transparante valuta transacties”, zegt de VES- voorzitter.

Met de internationale koersdaling van de euro, zouden de prijzen van geïmporteerde goederen die gerelateerd zijn aan de euro, binnenkort met circa 7 procent moeten afnemen. Echter zegt de VES- voorzitter dat in Suriname de handel heel snel is in het aanpassen van de prijzen van goederen naar boven als de koers stijgt, maar bij een daling gebeurt dat heel erg langzaam.

Ramautarsing hoopt dat het onderzoek in Nederland heel snel en professioneel wordt afgerond, zodat de onzekerheid wordt weggewerkt. Dit is volgens hem van nationaal belang, zowel voor de overheid, de banken als de gewone burger.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles