‘Handelingen Trump gericht op dwarsbomen verrichtingen Obama’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich teruggetrokken uit het atoomakkoord met Iran en heeft aangekondigd zware sancties tegen Iran te treffen. Arnold Kruisland, oud-diplomaat, zegt desgevraagd dat het terugtrekken van de Verenigde Staten van Amerika (VS) slechts te maken heeft met de intentie van Trump om de populariteit en verrichtingen van zijn voorganger Barack Obama te dwarsbomen. Hij verwijst in dit kader ook naar de kritiek van Trump op het werk van Obama, waaronder het invoeren van een zorgverzekering, de Obamacare. Kruisland merkt op dat Iran zich gehouden heeft aan de afspraken en er dus geen reden is voor de VS om zich terug te trekken. Iran heeft volgens hem alle medewerking verleend om het maken van atoomwapens terug te brengen.

Kruisland zegt dat onder Obama, Iran een nieuwe handelspartner is geworden. Dit heeft voor de VS, Europa en Iran, nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Maar nu de VS zich teruggetrokken heeft uit het akkoord, is er een nieuwe situatie ontstaan, vooral voor de Europese landen. Volgens Kruisland zal Trump elk land dat zich schaart achter het akkoord, als vijand van de VS beschouwen. Desondanks juicht Kruisland het besluit van de Europese landen om zich niet terug te trekken uit het akkoord, toe. Hij merkt op dat hiermee een duidelijk signaal wordt gegeven aan de VS, namelijk dat het een machtig land is, maar niet voor de wereld kan bepalen. Hij benadrukt dat het atoomakkoord stand zal houden met of zonder de VS. “De VS is een enkeling en een enkeling is een drenkeling”, aldus Kruisland.

Kruisland stelt dat het handelen van Trump gebaseerd is op zijn steun aan Israël, terwijl dat van Obama tot doel had de wereldvrede te kunnen waarborgen. Hij geeft aan dat de Europese landen dezelfde visie van Obama in gedachten hebben en dat op basis hiervan, het akkoord zal voortgaan. Kruisland zegt dat Trump wel de Amerikaanse bedrijven die geïnvesteerd hebben in Iran, kan terugroepen. Maar dat is volgens Kruisland ook het enige wat Trump kan doen

More
articles