SLM boekt ook in 2016-2017 enorm verlies

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft in het boekjaar 2016- 2017 een verlies van meer dan US-dollar 6, 3 miljoen geleden. De SLM zit al ongeveer tien jaar in de rode cijfers. De voormalige directeur, Robby Lachmising, gaf kort voor zijn aftreden aan, dat het bedrijf in het bovengenoemde boekjaar uit de rode cijfers zou komen. Dit is niet gebeurd, volgens Lachmising is dat te wijten aan de hoge brandstofprijs. Dit zei de directeur in een eerder interview met De West. Het eigen vermogen van de SLM is verder afgenomen naar US-dollar 41,4 miljoen, terwijl het vorig jaar nog US-dollar 35,2 miljoen bedroeg. Lachmising was ter perse gaan van deze editie niet bereikbaar voor een reactie. Riad Nurmohamed, lid van de vaste commissie van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie in De Nationale Assemblee, zegt dat de kansen van de SLM al voorbij zijn.
Hij geeft aan dat ons buurland Guyana gebruik gemaakt heeft van de kansen die de SLM heeft laten liggen.
“Guyana is de hub geworden van Zuid- Amerika”, aldus Nurmohamed. Ook de komst van American Airlines naar Guyana is volgens hem een bijzondere ontwikkeling voor ons buurland. Hij merkt op dat er veel meer vliegtuigen in Guyana landen dan in ons land. Volgens Nurmohamed is het concurrentievermogen van de SLM niet groot genoeg, zo is de regionale route in het zuiden overgenomen door een andere vliegmaatschappij. Dat de kansen van de SLM voorbij zijn, komt volgens hem doordat opeenvolgende regeringen verzuimd hebben om in te spelen op de mogelijkheden die er waren voor ons land in de luchtvaart. In plaats van daarnaar te kijken, is de SLM gebruikt om vriendjes te accommoderen.
Volgens Nurmohamed moet de SLM samen met luchtvaartdeskundigen gaan bekijken hoe de SLM in stand te houden. Wat betreft het verlies, zegt hij dat het niet om enorme bedragen van winst hoeft te gaan, maar dat het belangrijk is dat de SLM uit de rode cijfers komt. Investeren in het personeel van de SLM en het terugbrengen van het vertrouwen in onze nationale carrier, is volgens hem hierbij van groot belang. In plaats van geld te besteden aan het betalen van overbodige ambtenaren, kan er volgens Nurmohamed beter geïnvesteerd worden in trainingen voor stewards/ stewardessen en piloten en de aanschaf van betrouwbare vliegtuigen. Passagiers willen volgens hem vooral de garantie dat zij met een veilig vliegtuig vliegen en niet met een die uit de tijd van Sovjet Unie is.

door Johannes Damodar Patak

More
articles