VS brengt rapport uit over witwassen drugsgelden Suriname

Het witwassen van geld in Suriname is nauw verbonden met transnationale criminele activiteiten met betrekking tot het transport van cocaïne, voornamelijk naar Europa en Afrika. Volgens rapporten van lokale media, worden zowel binnenlandse als internationale organisaties verantwoordelijk gesteld voor de drugshandel en het grootste deel van de witgewassen opbrengsten, wordt lokaal geïnvesteerd in casino’s, onroerend goed, buitenlandse valutabedrijven, autodealers en de bouwsector. Dit staat in het International Narcotics Control Strategy Report 2018 (INCSR-2018) van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat in maart is uitgegeven.
Het rapport stelt verder dat de openbare corruptie ​​ook bijdraagt aan het witwassen van geld, hoewel de volledige omvang daarvan onbekend is. Winsten van de kleinschalige goudwinning en aanverwante industrieën voeden een bloeiende informele sector. Veel van het geld dat in de kleinschalige goudsector verdiend wordt, komt niet in het formele banksysteem terecht, omdat goud wordt gebruikt om financiële transacties te plegen.
Goederen zoals landbouwproducten, brandstof, sigaretten, alcohol en medicijnen, worden via Guyana en Frans-Guyana, ons land in gesmokkeld.
Ook andere goederen komen ons land binnen met als hoofddoel het vermijden van het betalen van invoerrechten en andere belastingen. Echter zijn er volgens het onderzoek weinig aanwijzingen dat deze smokkel wordt gefinancierd door de drugshandel of andere ongeoorloofde activiteiten. Wel zijn er indicatoren dat het witwassen van geld via handelskanalen, Trade-Based Money (TBML), voorkomt. Dit vindt meestal plaats via de activiteiten van lokale autodealers, goudhandelaren en cambio’s. Witwassen kan plaatsvinden in de formele financiële sector via banken en cambio’s. Er is geen bewijs dat de formele banksector de verplaatsing van valuta mogelijk maakt van illegale drugsverkoop in de Verenigde Staten. Lokale drugsverkoop van cocaïne in Suriname wordt meestal uitgevoerd in Amerikaanse dollars, die in eigen land kunnen worden gestort. Het rapport geeft aan dat Suriname een aantal stappen heeft ondernomen om de naleving van internationale AML-normen te verbeteren (Anti Money Laundering). Het rapport stelt dat in 2016 Suriname wetten heeft aangenomen en aangepast om een ​​entiteit op te richten die toezicht houdt op de naleving van de Internationale Sanctie-wet. Echter is Suriname in 2017 er niet in geslaagd om wijzigen of aanvullende AML-wetgeving door te voeren. Een wetsvoorstel inzake internationale sancties, werd in de eerste helft van 2016 aangenomen. Een Gamingboard is in 2009 bij wet ingesteld, maar is momenteel inactief. Van januari tot september 2017 waren er geen vervolgingen voor het witwassen van geld en geen veroordelingen.

More
articles