Arts met Surinaamse roots aan het woord: Myra Sairras

Surinamers wonen en werken al decennialang in Nederland om zich verder te ontwikkelen en op een waardige manier hun steentje bij te dragen aan de Nederlandse maatschappij maar dat betekent niet dat zij hun roots zijn vergeten. Suri- Nederlanders zijn altijd trots op hun roots. In dit artikel maakt u kennis met een arts, die ook altijd nog een bijdrage wilt leveren aan Suriname. Er is een groeiende groep jonge Surinaamse artsen vandaar dat De West een groep artsen in een portrettenserie aan het woord wilde laten om zodoende de Surinaamse jeugd te inspireren om het beste uit zichzelf te halen en hun dromen na te jagen. Middels deze serie willen jonge artsen, Surinaamse jongeren inspireren. Maak in dit artikel kennis met Myra Sairras, zij is 27 jaar en is arts-assistent Interne geneeskunde:

“Sinds augustus 2017 ben ik werkzaam in het Zaans Medisch Centrum, te Zaandam, als arts-assistent Interne Geneeskunde. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de dagelijkse medische zorg van opgenomen patiënten. Tevens beoordeel ik ook nieuwe patiënten die binnenkomen via de spoedeisende hulp. Wat ik het leukst vind aan mijn werk, is de diversiteit. Doordat ik continu op een andere afdeling sta blijf ik breed georiënteerd en blijft het werk uitdagend. En omdat ik met mensen werk, wordt het ook nooit eentonig. Uiteindelijk wil ik huisarts worden. Mijn vader is huisarts dus heb ik al heel jong kennisgemaakt met het vak en dat is mij bijgebleven. Als huisarts heb je echt contact met de patiënt, dat spreekt mij erg aan. Zeker in Suriname wordt een huisarts soms opgenomen als deel van een familie; zo belangrijk kan die rol zijn.”
Myra zegt dat ze niet van plan is in Nederland te blijven, maar binnenkort wil remigreren naar Suriname om daar de opleiding tot huisarts te volgen. Voor haar zijn familie en goede vriendschappen erg belangrijk. “Zeker de laatste jaren, sinds ik in Nederland ben, ben ik veel meer waarde aan familie gaan hechten. Heel veel goede vrienden zijn, zeker in Nederland, mijn familie geworden”, zegt zij.
De waarden die Myra van haar familie heeft meegekregen zijn eerlijkheid, altijd jezelf zijn, nooit vergeten waar je vandaan komt en respect hebben voor anderen. Myra zegt haar best te doen om dagelijks naar deze waarden te leven.
“Mijn grootste voorbeeld is mijn vader. Als één uit een gezin van negen, heeft m’n vader het niet makkelijk gehad, maar ondanks alles heeft hij altijd geloofd in z’n dromen en heeft hij keihard gewerkt voor alles wat hij heeft bereikt. Deze drive heeft hij altijd behouden en ook aan mij meegegeven”, zegt Myra.
“Daarnaast voel ik me diep verbonden met mijn oma. Als klein kind bleef ik veel bij mijn oma wanneer mijn ouders aan het werk waren. Met mijn oma sprak ik veel en later toen ik ouder werd spraken we over van alles en nog wat. Ik heb een enorme bewondering voor haar en de manier waarop zij met dingen omgaat. Niet altijd zoals ik het zou aanpakken, maar er valt zeker wel een les uit te leren. En ook nu, op de gezegende leeftijd van 90 jaar, blijft zij even pittig en laat ze zich niets wijs maken door anderen. Ik raak geïnspireerd door mensen die vol overtuiging gaan voor wat zij willen. Mensen die zichzelf durven te zijn, no matter what. Zelf probeer ik dit steeds meer te doen”, vertelt Myra.
Tot slot zegt Myra, dat het beste dat haar ooit is overkomen, is de reis naar Nederland. “Ik heb in Nederland kennisgemaakt met een heel andere wereld vol eindeloze mogelijkheden. Ik heb een positieve ontwikkeling doorgemaakt en ik heb levenslange vriendschappen gesloten. Myra houdt van haar werk, maar maakt ook tijd vrij voor haar hobby’s: dansen, koken, afspreken met vrienden en sinds kort ook reizen.

More
articles