Deskundigen zien nieuwe kansen bij behoud Paranam raffinaderij

Niet alle ondernemers zijn het eens met de ontmanteling van de raffinaderij, terwijl anderen zich afvragen als het opstarten uitvoerbaar is. Hoewel deskundigen nieuwe kansen zien bij het behouden van de raffinaderij, heeft Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Suralco, bevestigd dat de raffinaderij wordt ontmanteld. Dit kwam afgelopen dinsdag naar voren op de ondernemersavond van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) met als thema: ‘De ontmanteling van het Suralco emplacement en de impact op het Surinaams bedrijfsleven’.

Deskundigen als Danny Lachman, directeur Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) en Derryck Ferrier van het Centrum voor Economisch en Sociaal Wetenschap-pelijk Onderzoek (Ceswo), zien geen heil in de ontmanteling van de Paranam raffinaderij. Zij hebben daarom hun plan, namelijk Paranam ontwikkelen tot een industriecentrum, nogmaals in het kort gepresenteerd. Nadat Sardjoe liet weten dat de raffinaderij ontmanteld wordt, achtten enkele ondernemers een verdere discussie zinloos, omdat mogelijke kansen voor ondernemers daarmee komen weg te vallen.
Volgens de ondernemer Anthony Wong, heeft Alcoa zich niet zomaar teruggetrokken. “Als het haalbaar was, was het verder gegaan.” De kosten om de plant draaiende te houden en de bauxiet te transporteren, lagen volgens hem te hoog. Lachman zegt dat vanuit technisch perspectief bekeken, de plant weer opgestart zou kunnen worden. De plant is er volgens hem slecht aan toe, omdat vanaf 2011, de noodzakelijke kapitaal- en onderhoudsinvestering stelselmatig achterwege zijn gebleven. De plant is volgens hem op een onverantwoorde manier stilgelegd. Ten aanzien van de kosten om de plant weer op te starten, zegt Lachman dat die altijd minder zullen zijn dan het bouwen van een nieuwe plant.
Hij denkt niet dat Alcoa de raffinaderij zal ontmantelen om vervolgens weer een raffinaderij op te zetten die al gauw 1.5 tot 2 miljard US-dollar zal kosten. Het allerbelangrijkste is de impact voor lokale ondernemers. Vanuit het perspectief van local employment en local business opportunity bekeken, is het ontmantelen van de raffinaderij een grotere klap dan de kansen die verkregen worden met de bouw een nieuwe raffinaderij.
Derryck Ferrier geeft aan, dat een belangrijk punt voor het ontwikkelen van een industriecentrum voor Paranam, de toegankelijkheid is van het gebied voor vaartuigen. Anders dan de Nieuwe Haven, is de haven van Suralco bij Paranam, goed bereikbaar voor boten die goederen vervoeren van en naar de buurlanden. De Surinamerivier is de enige rivier tussen de Orinoco en de Amazone die de potentie heeft om de grote Panama-schepen te ontvangen. Wat gedaan kan worden, is de rivier uitbaggeren. Om dit plan succesvol door te voeren, moet de aluinaarde productie behouden worden, wat betekent dat de raffinaderij niet ontmanteld kan worden. Dit plan heeft te maken met de modernisering van Paranam tot een stad, hetgeen ook aan ondernemers nieuwe kansen zal bieden. Sardjoe op zijn beurt zegt dat het te gevaarlijk is om de raffinaderij te laten staan.

-door Priscilla Kia-

More
articles