Plan nodig voor crisis binnen gezondheidszorg

Leden van de oppositie zijn enorm bezorgd over de kwaliteit van de gezondheidszorg die thans geboden wordt aan de bevolking. Afgelopen dinsdag, 15 mei, hebben oppositieleden gezamenlijk een motie ingediend, waarin zij de regering oproepen om op korte termijn een plan te presenteren ter beheersing van de crisis binnen de gezondheidszorg. Ook roepen zij de regering op om de financiering en continuïteit van kwalitatieve gezondheidszorg aan de samenleving te garanderen.
De oppositie is van mening dat zowel de financiering als de continuïteit van de gezondheidszorg gevaar loopt, omdat de minister van Volksgezondheid niet heeft aangegeven hoe hij de gezondheidszorg wenst te financieren en wat zijn beleidsprioriteiten zijn. De oppositie wijst erop dat door het uitdunnen van de geneesmiddelenklapper, de bereikbaarheid van geneesmiddelen voor de samenleving steeds moeilijker wordt. Verder stagneert de aankoop van geneesmiddelen, omdat leveranciers niet langer bereid zijn voor te financieren. De oppositie benadrukt dat bij het betalings- en vestigingsbeleid van apotheken dringende aandacht c.q. verbetering nodig is.
Als het aankomt op het Staatziekenfonds (SZF), dan merkt de oppositie op, dat het onduidelijk is hoeveel premiegelden het SZF maandelijks ontvangt en als deze premiegelden tijdig worden overgemaakt. Ook wijst de oppositie erop, dat het SZF als grootste zorgverzekeraar in financiële problemen verkeert en daardoor niet in staat blijkt te zijn aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen.
Ook maakt de oppositie zich zorgen over het feit dat diverse instellingen hebben besloten vanaf 11 mei 2018 geen radiologische diensten meer te verlenen aan cliënten verzekerd bij Assuria, Self- Reliance en Parsasco.
In de motie geeft zij aan, dat de samenleving ook wordt gedupeerd doordat operaties in ziekenhuizen moeten worden uitgesteld, omdat de benodigde hulpmiddelen niet aangeschaft kunnen worden.
De oppositie is van mening dat de Wet Nationale Basiszorgverzekering dringend aanpassing behoeft. Ook gelooft zij dat de BaZo-kaarten als politiek instrument worden gebruikt, aangezien de procedures en criteria voor het verkrijgen van een BaZo-kaart, voor de samenleving onduidelijk zijn.
Verder merkt de oppositie op dat de Medische Zending nog steeds wacht op subsidies over maart, april en mei 2018 en het restant over 2017 en dat de aankondiging van premieverhoging door de verzekeringsmaatschappijen aangesloten bij Survam.
Deze motie is ingediend door: Chan Santokhi, Asis-kumar Gajadien, Dew Shar-man, Djoties Jaggernath, Jitendra Kalloe, Marinus Bee, Diana Pokie, Dinotha Vorswijk, Ingrid Karta-Bink, Gregory Rusland, Patricia Etnel en Carl Breeveld.

More
articles